logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Stalna razstava Radgonski mostovi

Zgodba o Gornji Radgoni in njeni ožji okolici je bila vedno tudi zgodba o mostu. Ne le mostu čez reko, ki je povezoval starodavno mesto Radgona s predmestjem na Grisu in grajskim hribom ter sedežem območja Gornja Radgona. Ne le o mostu, ki danes povezuje dve mesti in dve državi – kot široko odprt prostor druženja in dialoga.
Radgonski mostovi so mostovi iz najstarejšega obdobja tega prostora, ki se izpričuje v prazgodovinskih in zgodnjesrednjeveških ostalinah na grajskem hribu ali v halštatskih in antičnih grobiščih v njegovem zaledju. To so mostovi rodbinske in politične zgodovine zaledja cvetočega srednjeveškega mesta na otoku reke Mure, okoliških gradov in vinorodnih gričev; mostovi med mestnim in primestnim prebivalstvom, mostovi med lastniki vinogradov in viničarji ter bogate tradicije pridelovanja vin in šampanjca; mostovi, ki nas vodijo skozi politične, gospodarske in človeške zlome ter razcvete. Radgonski mostovi so mostovi med cerkveno zgodovino in ljudskim verovanjem, mostovi človekovega življenja; mostovi do bogate duhovne in kulturne zgodovine, ki so jo zaznamovali v širšem svetu prepoznani in priznani posamezniki.
Radgonski mostovi so mostovi med dvema etničnima in jezikovnima skupinama, ki od časov naselitve živita v tem prostoru. Med Slovenci in Nemci, ki so v narodnem prebujanju, v grozljivih vojnah in maščevanju znali med seboj zrušiti vse mostove, a jih tudi graditi in vzdrževati.
Mostovi med sedanjostjo in preteklostjo se v muzeju izpričujejo kot mostovi med muzami in mojstri. Muzeji so tisti kraji, kjer se mojstrom ni bati, da njihove mojstrovine ne bi ostale del večnosti, kamor sodijo. V muzejih je zgodovinski spomin v dobrih rokah – in z njim tudi naša preteklost.

Stalna muzejsko razstava Radgonski mostovi je sestavljena iz štirih vsebinskih sklopov

Zgodba radgonskega Špitala je predstavitev najstarejšega urbanega dela mesta Gornje Radgone s Špitalom in predstavitev prvotne namembnosti objekta s stavbnimi prezidavami in spomeniško prenovo.
Likovna zbirka predstavlja 14 izbranih likovnih del, plastik, vedut in portretov, ki so se močno poškodovana ohranila za njihovimi nekdanjimi lastniki in živijo sedaj, restavrirani in umeščeni v zgodovinski čas, svoje novo življenje.
Radgonski mostovi skozi predmete, dokumente, fotografije, filme in interpretacijo avtorjev razstave, pripovedujejo o zgodovini območja Gornje Radgone. Od geološke podobe porečja Mure in Radgonskih goric, preko najstarejše arheološke poselitve grajskega hriba od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka. Pripovedujejo o fevdalnih lastnikih gradov in meščanih, ki so živeli na Grisu, o verski pripadnosti in cerkvi, o čarovniških procesih in ljudskem verovanju. Pripovedujejo o vinogradništvu kot gospodarski dejavnosti in socialnem ter bivanjskem okolju viničarjev in kmečkega prebivalstva. O življenju človeka od rojstva do smeri, o obredih in institucijah, o političnih odločitvah, ki prinašajo vojne in mir ali narodnih odločitvah, ki delajo države ter o posameznikih, ki so s svojimi deli prestopili okvirje lokalnega delovanja in ustvarjanja. Pripovedujejo o sodobnem času , ki ga živijo prebivalci Gornje Radgone in kako ta vsakdan vidijo domači umetniki skozi svoje ustvarjanje. In o mostu, ki je od nekoč povezoval dva dela mesta, bil v ujmah in vojnah večkrat porušen, pa zopet zgrajen in je danes odprti most med dvema mestoma in dvema državama.
Odprti depo s predmeti etnološke zbirke daje vsebino izjemnemu, javno dostopnemu, podstrešju radgonskega Špitala.
Muzejska zbvirka v Špitalu je zbirka Pomurskega muzeja Murska Sobota.
 

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih