logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

100 LET VERIGARJEV (ODPRTJE RAZSTAVE V OKVIRU DEDK IN TKD)

03.10.2019
Dnevi evropske kulturne dediščine
- Teden kulturne dediščine -
28. 9.–12. 10. 2019

Evropska kulturna dediščina nas osmišlja, izpričuje naš zelo različen, a hkrati skupen kulturnozgodovinski kapital ter nas vsakič znova tudi spodbudi, da v tem hitro spreminjajočem in vrtečem se času hipnih podob zaustavimo svoj korak. Zanimanje za evropsko kulturno dediščino pomeni zanimanje za humanizem, za izjemne dosežke civilizacije, za preteklost, ki lahko tlakuje pot v prihodnost.

Tudi Slovenci se pridružujemo iniciativi in poleg dni organiziramo še Teden kulturne dediščine, nacionalni medresorski projekt, v katerega so vključene tako rekoč vse generacije, skorajda vsi slovenski kraji.

Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona se je ideji priključil z razstavo VERIGARJI.

3. januarja 1919 so izšle prve slovenske poštne znamke, znane pod imenom verigarji. Motiv sužnja, ki trga verige je pripravil slikar Ivan Vavpotič. Znamke so bile v uporabi najprej na območju današnje Slovenije, kasneje pa tudi na drugih območjih kraljevine SHS, ki so bili nekoč del dvojne monarhije. Uradno so verigarji ostali v uporabi vse do leta 1921. V počastitev 100. obletnice izida prvih slovenskih znamk v sodelovanju z Društvom zbirateljev Lindva pripravljamo razstavo 100 let Verigarjev. Zbirko bo predstavil zbiratelj Zlatko Šajhar.

 

 

Otvoritev razstave v muzeju Špital bo v četrtek, 3. 10. ob 18. uri.

 
 

VSTOP PROST. 

Program vseh prireditev, ki se bodo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine odvijale po Sloveniji pa si lahko ogledate na tej povezavi.

100 LET VERIGARJEV (ODPRTJE RAZSTAVE V OKVIRU DEDK IN TKD)

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih