+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

21. EVROPSKI DNEVI JUDOVSKE KULTURE

03.09.2020

Tudi to leto se na gradu Negova pridružujemo Evropskim dnevom judovske kulture. Od 3. septembra 2020 pa vse do konca oktobra bo na gradu na ogled dokumentarna razstava JUDOVSKI JEZIKI.

V stoletjih okrog začetka našega štetja so Judje namesto hebrejščine govorili judeoaramejščino, nekaj stoletij pozneje pa judeogrščino. Ko so se izselili iz Izraela in potem v babilonskem, perzijskem, grškem in rimskem imperiju ter v arabskih deželah ustvarjali nove skupnosti, so se še naprej učili lokalne jezike, govorili in pisali pa so jih na svoj posebni, judovski način. Zaradi sprememb v lokalnih jezikih, preseljevanja in mešanja z govorci drugih jezikov so nekateri jeziki, ki so nastali v antiki ali srednjem veku, že pred stoletji izumrli, drugi so izginili, ker so se njihovi govorci pomešali z govorci drugih jezikov.

V poznem 19. in 20. stoletju so se Judje znova množično preseljevali. Milijoni Judov so se iz srednje in vzhodne Evrope, z Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike preselili v obe Ameriki, v zahodno Evropo in Palestino. Milijoni so umrli v nacističnem holokavstu, v desetletjih po ustanovitvi Države Izrael pa so se milijoni Judov z vseh teh območij, predvsem iz Maroka, Alžirije, Tunizije in Iraka, preselili v Izrael. Zaradi razvoja izraelske hebrejščine judovski jeziki v diaspori niso izumrli. Sodobni Judje, predvsem pravoverni, prav tako govorijo jezike, ki vsebujejo na stotine hebrejskih in aramejskih besed iz svetih besedil, opazni pa so tudi vplivi jidiša, ladina in judeoarabščine. Te različice angleščine, španščine, francoščine itd. lahko razumemo kot nove judovske jezike.

Z razstavo Judovski jeziki, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela , vam ob letošnjih Evropskih dnevih judovske kulture ponujamo majhen vpogled v obširen svet judovskih jezikov.

Osrednja tema letošnjih Evropskih dnevov judovske kulture so judovska popotovanja, sam festival pa bo prilagojen zdravstveni krizi. Prvič bo tako na dan odprtja festivala, 6. 9. 2020, organiziran tudi osemurni spletni program, odprt za vso javnost. V tem času bo občinstvo lahko spremljalo konference, intervjuje in koncerte, predvajani bodo video posnetki o evropski judovski dediščini, program pa bo ponujal tudi edinstven pogled od znotraj na zgodovino in judovske skupnosti mnogih sodelujočih evropskih držav. V živo se bomo povezali z Luxembourgom, Barcelono, Jeruzalemom, Parizom in Oxfordom. Narodna knjižnica Izraela, ki je zadnja tri leta
partner pri projektu, je pripravila razstavo »Judovska popotovanja«, ki bo digitalno dostopna
po vsem svetu, gostila pa bo tudi eno od konferenc.

Tudi zavod KULTPROTUR je z gradom Negova vključen s pozdravnim nagovorom v naslednji video predstavitvi:

https://www.youtube.com/watch?v=xqL86READaw

Za več informacij obiščite: https://www.jewisheritage.org/edjc/2020.

Vabilo in program 21. Evropskih dnevov judovske kulture.

 

 

21. EVROPSKI DNEVI JUDOVSKE KULTURE

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih