+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

Boro Rudić: UTRIPANJE

15.07.2021

V drugem ciklusu razstav FOTOGRAD NEGOVA 2021 se nam predstavlja Boro Rudić z razstavo fotografij, ki jo je poimenoval z naslovom Utripanje.

Boro Rudić prihaja iz Republike Severne Makedonije, kjer je študiral na Elektrotehniški fakulteti v Skopju. S fotografijo se ukvarja od leta 1970. Je eden izmed promotorjev in aktivnih organizatorjev največjih mednarodnih fotografskih razstav v Republiki Severni Makedoniji z imenom Photomedia, trenutno pa je podpredsednik fotografske zveze Makedonije. Boro Rudić je osvojil več kot 60 nagrad. Je dobitnik naziva Mojster fotografije, ki predstavlja najvišji naziv Fotografske zveze Makedonije. Izvedel je že več kot 20 samostojnih razstav, med drugim v Nürnbergu, Istanbulu, Solunu, Sofiji, Beogradu in Skopju in sodeloval na več kot 250 skupinskih razstavah, na katerih je prejel preko 50 nagrad, kot so Photographica Academica na Češkem, Zlatno oko in Život v Jugoslaviji ter Photomedia v Skopju. Kot del ekipe je prejel nagrado Gold Media Lions na najbolj cenjenem svetovnem oglaševalskem festivalu Cannes Lions 2009 in srebrn kipec na podelitvi nagrad Euro Effie Awards 2014. Sodeluje z nekaterimi najuspešnejšimi oglaševalskimi agencijami v Makedoniji. Kot direktor fotografije je sodeloval pri več kot 30 glasbenih in promocijskih spotih znanih glasbenikov, kot sta Toše Proeski in Elena Ristevska. Njegove fotografije so del številnih monografij, pri čemer je Rudić tudi avtor dveh monografij v tiskani obliki, to sta Pojav - izginotje iz leta 2015 in EXIT iz leta 2018. Njegovo delo vključuje črno-bele fotografije in obarvane diapozitive.

Rudićeva razstava, ki nosi naslov Utripanje, vsebuje 22 velikoformatnih fotografij (40x60 cm), ustvarjenih v obdobju od 2018 do 2020. Avtor s predstavljenimi deli poskuša najti odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, ko stopimo iz cone udobja svoje vizualne percepcije. Sprašuje se, kje so meje človeškega dojemanja in ali je estetika lahko od tega odvisna, kaj se zgodi, ko stopimo iz cone udobja svojih zaznav, še posebej, ko gre za vizualno zaznavanje, ali gre za neskončno paleto pravega reda ali namišljenega novega kaosa, ali je resnično urejenega sveta konec ali gre le za začetek nečesa novega, ali lahko v novem kaosu spoznanja ponovno odkrijemo estetiko in jo prilagodimo kot nov standard udobja, ali smo tega zmožni in kako prilagodljivi smo na kaj takega, ali je estetika le iluzija, ki nam ustvarja udoben svet v svetu okoli nas, in, ali lahko vse to dosežemo s fotoaparatom.

Boro Rudić: UTRIPANJE

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih