logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

DAN ODPRTIH VRAT NA GRADU NEGOVA IN ODPRTJE RAZSTAVE MILENE MARIJE REŠČIČ

01.04.2017
Milena Marija Reščič se je rodila julija 1945 na Meleh pri Gornji Radgoni. Družina Šaruga je bila od nekdaj zelo močnovpeta v kulturne dejavnosti in navezana na tukajšnje okolje ter zemljo. Oče Franc Feri Šaruga je bil likovni ustvarjalec, rezbar in cenjeni lastnik mlina, mama Milena pa je bila znana kot folkloristka, avtorica lutkovnih igric, zbirateljica kulturne dediščine ruralnega okolja, kot pesnica pa ljubiteljica lepe slovenske besede. Takšno družinsko okolje je v svojem najboljšem smislu podpiralo kulturno in kreativno udejstvovanje Milene Marije, ki je že v osnovni šoli prebirala poezijo na različnih prireditvah,po petletnem šolanju na Učiteljišču v Murski Soboti pa končala še študij likovne pedagogike. Kot študentka se je na Pedagoški akade8miji v Mariboru posvečala različnim likovnim zvrstem, ki so jih poučevali priznani umetniki, med drugim tudi Maks Kavčič, Bojan Golija, Lajči Pandur, Vlasta Zorko Tihec in drugi, ki so preko svojega senzibilnega občutenja sveta, lepoto umetnosti prenašali na svoje študente. Študij je pomenil odlično odskočno desko v katerokoli usmeritev, ki jo je Reščičeva dodatno nadgrajevala. Učiteljska pot jo je peljala v različne kraje po Sloveniji, kjer je bil njen glavni motiv širjenje plodnega okolja za likovno umetnost, slovensko besedo in kulturo skozi izobraževanje mladih. Skupaj z njimi se je veselila uspehov, ko so svoje umetnine razstavljali doma in po svetu.

»Čutila sem, da mi je delo v šoli, z otroci in z ljudmi, za druge, bilo dovolj za vrednotenje lastnega zadovoljstva.(M. M. Reščič)«

Avtorica živi in ustvarja v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni.

Petra Čeh, prof. umetnostne zgod. in soc. kulture
DAN ODPRTIH VRAT NA GRADU NEGOVA IN ODPRTJE RAZSTAVE MILENE MARIJE REŠČIČ

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih