logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

DNEVNIKOVA TURISTIČNA IZVIDNICA

30.03.2015
Medijska družba Dnevnik je že tretje leto pripravila poseben projekt: Dnevnikova izvidnica, v kateri so slovenski in tuji »turistični detektivi« obiskali 15 slovenskih krajev: Bohinj, Celje, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Črna na Koroškem, Divača, Dolenjske Toplice, Gornja Radgona, Koper, Litija, Moravske Toplice, Nova Gorica, Podčetrtek, Ruše in Veržej, in ocenili njihovo turistično ponudbo.

Tokratna zimska izvidnica je potekala od 27. novembra 2014 do 4. marca 2015.

O svojem obisku je vsaka ‘izvidnica’ pripravila neodvisno poročilo, na podlagi opisa dogajanj, vtisov in doživetja, osebnih preferenc, zadovoljstva in nezadovoljstva s povsem konkretnimi izkušnjami, njenih pohval in pripomb, nato pa je v Dnevniku izšel obširen novinarski reportažni zapis.

Zapis je nadgradil še ločen komentar strokovne komisije v sestavi: Marjana Grčman, dr. Janez Bogataj, Vito Avguštin in Primož Žižek. Komisija je podala tudi svoje mnenje o poročilu izvidnice s komentarjem njenih navedb.

Izbor do turistov najbolj prijaznega kraja je potekal v treh kategorijah: po izboru bralcev časopisa Dnevnik, po izboru tujih izvidnikov ter po izboru strokovne komisije in uredništva Dnevnikove priloge Prosti čas. Izvidničarji so pri ocenjevanju 10 segmentov turistične ponudbe Gornji Radgoni dodelili laskavih 91 točk od 100:

  • Urejenost, videz kraja, čistoča
  • Promet, javni prevoz, kažipoti, označevanje znamenitosti
  • Namestitev
  • Kulinarična ponudba (lokalne jedi, lokalna pijača)
  • Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska in nasploh)
  • Ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave
  • Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi značilnega za kraj/pokrajino
  • Spletne strani kraja in znamenitosti
  • TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost
  • Gostoljubnost, splošni vtis.

Njihovo navdušenje nad ponudbo v občini Gornja Radgona je zagotovilo, da se bodo kot gosti še vračali.

Zaključna prireditev je potekala na ljubljanskem gradu 16. 3. 2015. Gornja Radgona se je odlično odrezala v vseh treh izborih, saj je v hudi konkurenci zasedla tretje mesto po izboru bralcev, drugo mesto po izboru tujih izvidnikov in tretje mesto po izboru strokovne žirije. Priznanja je prevzel župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko.

Visoka ocena in prejeta priznanja pomenijo potrditev zavzetega dela akterjev v tej branži, saj uspeh nedvomno ne priplava čez noč in ni nekaj samoumevnega. Znova se je izkazalo, da ga lahko zagotovi le ustrezna strategija, veščine v poznavanju razvojnih tokov, pripadnost in uvidenje lastnih atributov, povezovanje taistih v primeren produkt in oblikovanje turistične ponudbe. Za uspešnost v turizmu pač niso dovolj le čudovita narava, zanimive zgodbe in okusno pripravljena hrana, pač pa zlasti izostren posluh za pričakovanja gostov, srčnost in prijaznost, s katero se vse to turistom ponuja. Levji delež v doseženem uspehu nedvoumno pritiče sedemletnemu delu in prizadevanjih zavoda Kultprotur, da Gornja Radgona zrase v prepoznavno destinacijo na turističnem zemljevidu Slovenije. Prejeta priznanja pa seveda pomenijo hkrati tudi zavezo, da na dobri poti ohranimo kondicijo, odpravimo pomanjkljivosti in doseženi uspeh še nadgrajujemo. Še vedno namreč velja, da smo turizem ljudje, saj je s svojim odnosom do okolice in soljudi lahko vsak posameznik pomemben kamenček v tem lepem mozaiku.
DNEVNIKOVA TURISTIČNA IZVIDNICA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih