logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

EVROPSKI DAN JUDOVSKE KULTURE NA GRADU NEGOVA

04.09.2016
Emanacija ali razširjanje, izžarevanje ima v kabalističnem izročilu specifičen pomen. Izraža misel o nastajanju sveta kot stopenjskega razvoja Božje biti, pri čemer pa naj ne bi predstavljala procesa, temveč strukturno analizo resničnosti. Temu principu sledi tudi Irena Zemljič Gajser, ko raziskuje strukturne in pomenske manifestacije judovskih simbolov, gledalce pa obenem z nedoločenostjo obrisnih potez izziva, da si stvarne oblike in pomenske koncepte upodobljenih predmetov miselno dopolnimo sami.

IRENA ZEMLJIČ GAJSER je diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani pri prof. Darku Slavcu, svoje slikarsko znanje pa je izpopolnjevala tudi pri drugih znanih akademskih slikarjih. Doslej je sodelovala na številnih slikarskih kolonijah, ex temporih in dobrodelnih prireditvah, prav tako je redna udeleženka vsakoletne razstave Majski salon v organizaciji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Razstavljala je na več kot petnajstih samostojnih in več kot petdesetih skupinskih razstavah doma in na tujem. Med drugim je predsednica Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM), članica izvršnega odbora ZDSLU in članica Sveta zavoda Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Leta 2012 je v sklopu projekta Maribor – Evropska prestolnica kulture vodila program Pokaži svoje upanje (Show Your Hope), z Društvom likovnih umetnikov Maribor pa je sodelovala tudi v projektu Kulturne prestolnice mladih 2013. Živi in ustvarja v Mariboru.

TRIBIDABO je graški trio, ki ga sestavljejo glasbeniki Matthias Meister - saksofon, Simon Reithofer - kitara in Bernd Kohlhofer - harmonika.  Uspešno kombinira najrazličnejšje glasbene zvrsti od Južne Amerike do Srednjega Vzhoda, od evropske klasike do ljudskih skladb. Klasični tango, klezmer, džez in balkansko glasbo povezuje v barvite aranžmaje ter tako ustvarja doživetje izjemne zvočne pestrosti.
EVROPSKI DAN JUDOVSKE KULTURE NA GRADU NEGOVA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih