logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

EVROPSKI DNEVI JUDOVSKE KULTURE 2023 V GRADU NEGOVA

08.09.2023

Letošnja tema Evropskih dni judovske kulture (EDJK) je "spomin". V Gradu Negova bo v tem pomenu 8. 9. 2023 ob 11. uri odprtje posebne gostujoče fotografske razstave Branimirja Ritonje z naslovom Judovska pokopališča.

Branimir Ritonja je že vrsto let med najvidnejšimi mojstri sodobne slovenske fotografije. Njegov plodoviti opus sestavljajo motivno raznovrstna dela, ki jih je pred nekaj leti dopolnil s serijo fotografij judovskih pokopališč na prostranem območju od Benetk in Trsta, preko Rožne Doline pri Novi Gorici, Dolge vasi pri Lendavi in Varaždina vse do Bratislave, Brna, Mikulova, Prage in Krakova. S temi fotografijami se je fotograf prvič v svoji dolgoletni umetniško-fotografski karieri posvetil dokumentarnemu raziskovanju kulture judovskih pokopališč. Nekatera pokopališča so zadnje materialne priče o obstoju judovske kulture na območjih, kjer danes judovskih skupnosti ni več.
Razstava je bila premierno predstavljena že leta 2017 v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, odtlej pa je gostovala tudi na nekaterih drugih lokacijah.

V Gradu Negova bo na ogled do konca oktobra 2023 v odpiralnem času gradu.

Vabljeni!

Organizatorja:
Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor
Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona

Celoten program EDJK 2023 v Sloveniji je dostopen na tej povezavi: SPOMIN

 

 

 

EVROPSKI DNEVI JUDOVSKE KULTURE 2023 V GRADU NEGOVA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih