logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

FEniX, kiparska razstava Leopolda Methansa

04.04.2024

V sezoni 2024 se v gradu Negova na ogled postavlja kiparska razstava Leopolda Methansa, FEniX.

O avtorju

Leopold Methans je rojen 13. 9. 1952 na Sp. Velki v občini Šentilj. Po osnovni šoli na Zgornji Velki je končal Poklicno gradbeno šolo v Mariboru, ter se je nato ob redni zaposlitvi v bližnji tovarni ljubiteljsko ukvarjal z oblikovanjem gline, mavca in lesa.

2008 začne aktivno delovati na področju ljubiteljske likovne umetnosti. Istega leta sodeluje na mednarodnem kiparskem simpoziju Kamni prijateljstva v Bruchsalu v Nemčiji.

Samostojno razstavlja na številnih skupinskih kakor tudi samostojnih razstavah v Sloveniji pa tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Je prejemnik številnih priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, ter Zveze likovnih društev Slovenije.

O razstavi

Tokratno razstavo je poimenoval »FEniX«. Naslov razstave lahko preprosto razumemo, da železo (Fe) ni neznanka (X) v avtorjevem opusu. Zlasti pa, da se železo kot mitološki ptič Feniks vedno znova v ognju prenovi, dobi novo obliko, zgodbo ter s tem nesmrtnost.

Razstavljena kiparska dela so ustvarjena iz odpadnega železa predvsem iz kovanih delov kmečkega orodja. Liki kakor tudi fragmenti v skulpturah nas na nek način popeljejo skozi vsa zgodovinska obdobja od stare železne dobe pa vse do danes. Na razstavi prevladujejo na novo ustvarjena dela ter izbor starejših del, katera se vklapljajo v ta ciklus.

Razstava bo v gradu Negova na ogled vse do konca oktobra 2024.

Brošura.

 

FEniX, kiparska razstava Leopolda Methansa

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih