logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

FESTIVAL LJUBEZNI 2011

08.04.2011
Festival ljubezni, ki združuje literaturo, glasbo in vizualne umetnosti, se po treh popotnih letih v drugem aprilskem vikendu vrača na Negovski grad. Raznolik program, ki združuje pogovore, branja, koncerte, predstave in delavnice, vabi na kulturni pobeg pod okrilje impozantnega gradu.

Kot je na Festivalu ljubezni v navadi, se bomo ob literarnih zajtrkih pogovarjali z Vesno Milek in Cirilom Horjakom oz. dr. Horowitzem, pustili se bomo zapeljati pesniškemu dvojcu Vinka Möderndorferja in Saše Pavček, ta pa nas bo tudi oblekla v poljub s pomočjo glasbenikov Aljoše Rijavca, Šemsudina Dina Džope in Jana Oršiča. Z Vesno Lemaić in Metodom Pevcem bomo preigravali prozne strukture, v pogovoru o (de)mistifikaciji ljubezni pa se jima bosta pridružila še Franc Trček in Maša Ogrizek. Na sobotno popoldne bomo vabili plaho zgodnjepomladansko sonce z ambientalno glasbo zasedbe Swarga in pesnicami Matejo Jevšnikar Hočevar, Majo Gal Štromar in Simono Kopinšek, potem pa se srečali s slovenskim pisateljem in arhitektom Venčeslavom Špragerjem, ki sicer biva v Nemčiji. Mali in veliki otroci bodo na delavnicah reciklirali knjige pod vodstvom kolektiva Smetumet in napisali prvo pesem s Simono Kopinšek in Alešem Pogorevčnikom, v gledališču Lalanit jim bodo zapele drobne ptice, Potovke pa jim bodo predstavile prav posebne sestre Čirule. Ob večerih bo ob glasbeni spremljavi Igorja Bezgeta in vizualni podobi Sandija Kolariča ljubila Simona Kopinšek, Jure Tori bo s harmoniko spremljal ljubezensko poezijo Rudija Medveda v interpretaciji Jureta Longyke, Narat pa se predstavlja s posebno gostjo Mino Špiler, ki nas bo s svojim čarobnim glasom pospremila domov.

V času festivala bo na Negovskem gradu na ogled razstava ilustracij, s katerimi je Suzi Bricelj opremila šaljivo pesnitev Po morju plava kit Toneta Pavčka. Na otvoritvi festivala in razstave nam bo svojo interpretacijo besedila ponudil igralec Viktor Meglič. Poleg tega festival spremlja že tradicionalna knjigoteka, ki vabi k menjavi knjig.

Z namenom krepitve čezmejnega sodelovanja en teden pred matičnim festivalom skupaj s Pavlovo hišo pripravljamo uvodni dogodek v zamejstvu. V dvojezičnem programu se predstavljajo pesniki Jani Kovačič, Barbara Korun, Taja Kramberger, Iztok Osojnik in Tatjana Jamnik, ki delujejo v okviru Literarnega društvo IA, koncertna pripoved Tri zdrave Marije in en oče naš, ki bo podnaslovljena v sodelovanju s študenti Univerze v Gradcu, program pa bo zaključil koncert legendarnega slovenskega kantavtorja Tomaža Pengova.
Drugi del spremljevalnega programa se bo v času festivala odvil v Gradcu, kjer se na literarnem večeru drugačne STRANI & STRUNE predstavljajo slovenski, avstrijski in nemški avtorji.

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih