+386 (0)2 564 89 07

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

FILMSKI VEČER: PANKRTI - DOLGCAJT

17.09.2018
Glasba je časovna umetnost, LP film Pankrti – Dolgcajt / Music is the Art of Time, LP Film Pankrti – No Fun (2006)

Dokumentarni film pripoveduje zgodbo o času, ko je glasba še imela moč, da je spreminjala svet. To je zgodba o 36 minutah in 6 sekundah dolgem prvencu slovenske punk skupine Pankrti, ki je v letih 1978 in 1979 s koncerti in komadi, kot so Lepi in prazni, Totalna revolucija, Kdo so ti ljudje, Jest sm na liniji, Metka, Kruha in iger, usodno vplivala na dogajanje na jugoslovanski rockovski sceni. Reagirali so Zagreb, Beograd, Reka. V sivini socialističnega vsakdanjika je bila to prva punk plošča za železno zaveso. Izšla je na kulturni praznik leta 1980 in slovensko pop kulturo sinhronizirala z dogajanjem na zahodu. Prodana je bila v sanjskih 11.000 izvodih in državna založba ZKP RTV je ni nikoli ponatisnila. Prikazovala je stanje takratnega duha, ki se je utapljal v dolgčasu. "Brez punka in Dolgcajta bi berlinski zid verjetno kasneje padel," trdi vodilna figura filma Marin Rosić. 

O prvih korakih Pankrtov in njihovem prvencu ob članih skupine pripovedujejo tudi akterji in ideologi družbenih sprememb, takratni glasbeni novinarji, glasbeni sodobniki, mladi punkerji, ki jih je plošča zaznamovala, in tudi posamezniki, ki so kovali usodo Pankrtov ter botrovali nastanku njihove ključne plošče. Album je vplival na generacije glasbenikov in je še danes ena prelomnih plošč slovenske popularne glasbe.

Vstop prost. Vabljeni!
FILMSKI VEČER: PANKRTI - DOLGCAJT

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih