logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

FILMSKO DRUŽENJE: DAVID BOWIE - THE MAN WHO FELL TO EARTH

13.05.2019
Moža, ki je padel na Zemljo (The Man Who Fell To Earth), kultno klasiko, halucinantni kolaž filmskih citatov, genialnih idej, situacijske komike, ambicioznega seksa, reklamnega poparta, psihedeličnih poročil, eliptičnega impresionizma in gin & tonic metafizike, je Nicolas Roeg posnel leta 1976, ko je ideje kontrakulture in seksualne revolucije že pogoltnilo predmestje in ko je bila realnost spet tako urejena, banalna in nekontroverzna, da je bila tik pred izstrelitvijo v vesolje, kjer jo je čakala Vojna zvezd. No, tik pred to izstrelitvijo pa je kontrakultura še zadnjič padla na Zemljo - iz vesolja. V vsem sijaju deziluzije. Bolje rečeno - v obliki androida, ki je poskrbel za bližnje srečanje tretje vrste. Jasno, na Zemljo, tja nekam na ameriški jugozahod, pade David Bowie. In to dobesedno - z drugega, tujega, tajnega, skrivnostnega planeta, čigar prebivalci umirajo, ker jim primanjkuje vode. Zunajzemeljska bitja so v filmih običajno nekaj agresivnega, pošastnega, srhljivega, nečloveškega, zlega, toda ne v tem filmu - Bowie je občutljivi, poduhovljeni, androginični humanoid, space oddity, ki hoče na hitro zbrati dovolj denarja, da bi lahko nabavil intergalaktično ladjo, s katero bi se vrnil domov. Z vodo, se razume. V ta namen skuša vnovčiti svoje čudežne patente za vsemogoče futuristične igračke - od filma, ki se razvija sam, do neke sorte cdja.

Humanoid, ki si zdaj pravi Thomas Jerome Newton, je pred časom. Da bi bilo vse pod kontrolo, si najame celo odvetnika (Buck Henry), ki misli, da mu je vse jasno, pa mu ni, in čistilko po imenu Mary Lou (Candy Clark), ki mu pokaže, zakaj je bilo leto '68 tak overdose. Toda njegovo hitro, divje, ekscesno bogatenje začne tako ogrožati tržišče (hej, tip ima pač nelinearno percepcijo časa), da pritegne pozornost vseh napačnih ljudi, akademije (Rip Torn) in tajnih služb (Bernie Casey), ki tuhtajo le eno: kako bi vesolje - kako bi torej vso to svobodo - ukinile. Oh, ali pa vsaj nacionalizirale. David Bowie, ki je kot igralec debitiral prav v tem filmu, ni nikoli izgledal zemeljsko ali pa človeško, toda ironično - šele po tem filmu oz. pod vplivom tega filma je prevzel vesoljski imidž, oni famozni alter-ego po imenu Ziggy Stardust. Še bolj ironično, na soundtracku se vrti kopica tedaj trendovskih štiklov, toda med njimi ni nobenega Bowiejevega - Bowie jih je nekaj celo napisal, toda Roeg, ki je imel tedaj za sabo tri kultne mojstrovine (Performance, Walkabout, Don't Look Now), jih je zavrnil. Očitno ni hotel, da bi bil to le Bowiejev show.
(Marcel Štefančič jr.)

Vstop prost. Vabljeni!
FILMSKO DRUŽENJE: DAVID BOWIE - THE MAN WHO FELL TO EARTH

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih