+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

FOTOGRAD NEGOVA

23.05.2015
HERMAN ČATER je upokojeni profesor angleškega jezika in književnosti, učitelj jadralnega padalstva in shiatsu, rojen 1941 v Celju. V svet fotografije ga je popeljal njegov oče. Je eden najboljših in najuspešnejših slovenskih izraznih fotografov današnjega časa. Sprva fotograf krajine, je največjo pozornost domače in svetovne javnosti pritegnil s serijo fotografij starca iz osrčja Slovenije. Številne nagrade na domačih in mednarodnih salonih so mu odprle vrata galerij doma in po svetu, tudi tistih najprestižnejših. Razstavljal je v Sloveniji, Italiji, Avstriji, ZDA, Nemčiji, Španiji, Rusiji, Urugvaju, Emiratih, Savdski Arabiji, na Hrvaškem in Slovaškem. Za uspehe, ki jih je dosegel, mu je Fotografska zveza Slovenije (FZS) leta 2008 podelila razstavljalski naslov Mojster fotografije FZS, Mednarodna fotografska zveza FIAP leta 2010 naziv odličnik oz. Excellence FIAP, leta 2012 pa je, šele drugi Slovenec, prejel naziv Master FIAP. Leta 2013 je prejel najvišje priznanje FZS - nagrado Janeza Puharja.

IVO BORKO, leta 1955 rojen doktor veterinarske medicine iz Gornje Radgone, trenutno se ukvarja z založništvom. Čeprav se s fotografijo ukvarja že od dijaških let dalje, je bila prava prelomnica v njegovem fotografskem ustvarjanju leto 2008, ko je s somišljeniki v Gornji Radgoni ustanovil Fotoklub Proportio divina, ki mu tudi predseduje. Sprva se je ukvarjal predvsem z naravoslovno in popotniško fotografijo, zadnje čase pa postavlja v ospredje svojega fotografskega zanimanja človeka, pa naj si bo to kot nepozirani ali v zadnjem času vse bolj pogosto pozirani portret, akt ali celo objekt inscenirane fotografije. Do sedaj je imel 27 samostojnih razstav v Sloveniji, Avstriji, Bolgariji in na Madžarskem. Sodeloval je na več kot 200 skupinskih razstavah v 45-ih deželah sveta in za svoje fotografije prejel že več kot 100 nagrad. Od leta 2013 je nosilec fotografskega naziva Mojster fotografije pri FZS (MF FZS), od leta 2014 pa še zlati odličnik mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP (EFIAP/g). Leta 2012 je bil proglašen za najuspešnejšega razstavljalca FZS. Od leta 2013 je predsednik Fotografske zveze Slovenije (FZS).

Fotografinja MAJA ŠIVEC živi in ustvarja v Mariboru. Fotografija je njena strast in način življenja. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti na oddelku za likovno umetnost in Ekonomski poslovni fakulteti. Glavna tema njenega ustvarjanja sta ženski in moški akt. Od leta 2000 dalje je aktivna članica Fotokluba Maribor in predsednica Kluba Amicusluminis. Je članica izvršilnega odbora Fotografske zveze Slovenije in Zveze kulturnih društev Maribor. Ministrstvo za kulturo ji je podelilo status samostojnega kulturnega ustvarjalca. Organizira in vodi fotodelavnice in tečaje fotografije ter likovne dogodke. Samostojno in skupinsko razstavlja doma in tujini. Imela je 37 samostojnih razstav v Sloveniji, državah bivše Jugoslavije, Avstriji in Italiji. Za svoja dela je prejela mnogo priznanj in nagrad. Letos je že drugič prejela prestižno nagrado na 75. mednarodnem salonu Japonske.

KRANJSKA FOTOGRAFIJA OD PUHARJA DO DANES
Kranj se je v zgodovino fotografije vpisal že leta 1842, samo tri leta po epohalnem izumu fotografije Francoza Louisa Daguerrea. Kranjčan Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, je namreč razvil povsem svojevrsten postopek fotografije na steklu in se z njim uvrstil med pionirje te dejavnosti. Za svoj izum je prejel strokovna priznanja na Dunaju, v Parizu in na treh razstavah svetovnih dosežkov v Londonu, New Yorku in Parizu. Fotografska tradicija v Kranju se je začela s Puharjem, njemu pa so sledili mnogi fotografi, ki so delovali še pred organizacijo prvega društva. Pričujoča razstava je sestavljena iz dveh retrospektivnih predstavitev in izbora fotografij nekaterih aktualnih avtorjev sedanjega kranjskega
fotografskega društva, ki nosi Puharjevo ime.
FOTOGRAD NEGOVA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih