+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

GLAS Z ROBA | LITERARNI VEČER Z VIDOM SAGADINOM ŽIGONOM

19.06.2020
V sklopu prvega po-koronskega literarnega dogodka v Mladinskem centru si bomo ogledali dokumentarni film Glas z roba režiserja Žige Stanovnika.

Film portretira sodobnega slovenskega pesnika Vida Sagadina Žigona, avtorja, ki je po besedah Borisa A. Novaka pesnik "po nuji in življenjski usodi," njegov kritični glas je na slovenskem kulturnem polju že lep čas stalno prisoten, država pa mu je podelila tudi status vrhunskega umetnika. Kljub veliki predanosti poklicu (morda celo zaradi nje) pa se Vid vse pogosteje spopada z eksistencialnimi krizami, primerljivimi s krizami prenekaterih danes glorificiranih literatov, ki so bili za časa svojega življenja prisiljeni hirati v prostorih kot je bila famozna Cukrarna.

Vid je sin Steva Žigona, enega izmed najmarkantnejših gledaliških in filmskih igralcev nekdanje Jugoslavije (nedavno smo ga lahko na RTV gledali denimo v naslovni vlogi kultne slovenske igrane serije Dekameron), je eden izmed ustanoviteljev založbe Beletrina, redno izdaja pesniške zbirke, posveča se tudi esejistiki (številna izmed svojih premišljevanj deli na družbenih omrežjih). Po ogledu filma se nam bo v pogovoru pridružil skupaj s svojim nekdanjim sošolcem, prekmurskim pisateljem, pesnikom in založnikom Robertom Titanom Felixom.

Vstop je prost. Vabljeni!

"Goslarja sem srečal, bil je slep,
pa je rekel, svet je lep!
Malo sem se zmedel: Da je lep?
To boš videl, sinko, ko boš slep."

- Vid S. Žigon
GLAS Z ROBA | LITERARNI VEČER Z VIDOM SAGADINOM ŽIGONOM

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih