+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

GRAD NEGOVA VKLJUČEN V MEDNARODNO CESTO GRADOV

08.02.2019

Zavod Kultprotur Gornja Radgona je 6. februarja 2019 z gradom Negova, ki ga upravlja, na povabilo nosilnega partnerja mednarodnega projekta Cesta gradov pristopil k sporazumu o sodelovanju v istoimenskem čezmejnem združenju, ki povezuje gradove in dvorce slovenske in avstrijske Štajerske ter tako omogoča njihovo tesnejše sodelovanje in skupno trženje turistične ponudbe. 

Za triletni projekt  Cesta gradov, ki poteka v okviru evropskega programa Interreg, bo na voljo 1 mio evrov. Vodilni partner projekta je Raziskovalno-izobraževalno središče (Ris) dvorec Rakičan, projektni partnerji pa Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Tehnološki center Deutschlandberg (TZD Technologiezentrum Deutschlandsberg) in fundacija grofa Philippa Batthyanyja za ohranjanje starega gradu Güssing (Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyany zur Erhaltung der alten Güssinger Burg). Poleg Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona so se 25 že sodelujočim organizacijam sedaj na slovenski strani pridružili še javni zavod Krajinski park Goričko, Pomurski muzej Murska Sobota, Galerija - Muzej Lendava, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica ter Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, vsaka od teh ustanov pa je tako ali drugače povezana z enim ali več gradovi.

Vzpostavitev mreže avstrijskih in slovenskih štajerskih gradov in dvorcev, ki se po številčnosti umeščajo v sam evropski vrh, bo omogočila učinkovitejše trženje vključenih turističnih destinacij, krepila njihovo mednarodno povezanost in prepoznavnost ter s tem pritegnila še večje število domačih in tujih obiskovalcev.

Gradovi in dvorci, ki so že sami po sebi obiska vredna neprecenljiva kulturno zgodovinska dediščina in hranijo vsaka zase posebne skrivnosti časa, vabijo obiskovalce tudi s ponudbo žive kulture in umetnosti.  Z različnimi zbirkami, stalnimi in občasnimi razstavami, glasbenimi, literarnimi, gledališkimi in etnološkimi prireditvami, s področno kulinariko, ter ne nazadnje tudi z bivanjem, velnesom, gibanjem, udobjem, neokrnjeno naravo in kultiviranimi vrtovi.

V zavodu Kultprotur si nenehno prizadevamo za ozaveščanje lokalne in širše skupnosti o edinstveni dragocenosti naše snovne in nesnovne dediščine. Vabimo k vodenemu ogledu historičnega mestnega jedra Gornje Radgone, k obisku muzeja v Špitalu, k obisku prireditev v Mladinskem centru in Domu kulture, gradu Negova s prangerjem in zeliščnim vrtom. Slednji odpira letos svoja vrata za individualne obiskovalce že zadnji vikend v marcu, vnaprej najavljenim skupinam pa je omogočen ogled tudi v obdobju zimovanja.

Za več informacij o projektu obiščite povezavo.

Prispevek RTv Slovenija.

GRAD NEGOVA VKLJUČEN V MEDNARODNO CESTO GRADOV

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih