logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

HUMANITARNO POTOPISNO PREDAVANJE: ETIOPIJA - DEŽELA SIJOČIH OČI

09.03.2018
Jože Andolšek je salezijanec in profesor verouka na slovenski gimnaziji v Celovcu. Ko je v Etiopiji  videl umirati otroka v naročju nemočne matere, si je rekel: »Če pomagam le enemu otroku, sem izpolnil smisel svojega življenja!« V Afriki je pomagal smetiščarjem v Kairu, v katoliški  bolnišnici v  Gani, v misijonu sester salezijank v Angoli,  zadnjih dvajset let pomaga otrokom, mladim in bolnim  v Etiopiji.

Z Misijonskim središčem Slovenije ter Misijonsko pisarno v Celovcu se trudi vzpostaviti mrežo botrstev za otroke v Etiopiji.  Pridobil je že 1115 botrov. Za prostovoljno delo v Etiopiji je navdušil veliko mladih, predvsem zdravnikov,  študentov medicine in medicinskih sester.  V Afriki je s sodelavci iz radia Ognjišča in  filmske družbe Artis posnel več kratkih filmov, na primer Nevidni otrok, Amesegenalo/Hvala... Z njimi skuša ljudi opozoriti na stiske otrok in odraslih črne celine.

V knjižici Etiopija – dežela sijočih oči, je zapisal: »V tem delu  sem le posrednik dobrote številnih in priča nekaterih zgodb, ki so postale del mene... To so vesele zgodbe s srečnim koncem, pa tudi takšne, ob katerih sem onemel in ostal brez besed.  Ob ljudeh v Etiopiji spoznavam, da so vera, skupnost in delitev vsega, kar imajo, tiste  vrednote, ki jih osrečujejo. Želim si, da bi vsi otroci in mladi imeli priložnost, da bi obiskovali šolo, imeli dovolj hrane, pitne vode, da bi imeli medicinsko oskrbo. Tako bodo lahko uresničili svoje sanje.«

"Povsem od blizu smo doživeli revšcino, ki vso našo zahodno civilizacijo postavlja pod vprašaj. Slišali smo nemi krik nedolžnih otrok, ki ga ne more zaznati nobena kamera. Ti otroci umirajo posamično, so preslabotni za protest, so brez moči, da bi kričali. Njihova revščina ostane za nas nevidna. Ne vidimo njihovega obličja ne njihovega boja za življenje ne njihovega trpljenja.“
(Izkušnja enega tistih, ki so premogli pogum tem trpečim otrokom pogledati v oči)

Na preredavanju nam bo predstavil knjižico ter film Etiopija - ko obrazi spregovorijo. Gre za kratke, impulzne filme (Nihče ni izgubljen - o trgovini z ljudmi in prostituciji, Bolečina in upanje - lakota, medicinski projekt, Lakota, Deliti veselje, Nevidni otrok, Etiopija v sliki).

Vabljeni!
HUMANITARNO POTOPISNO PREDAVANJE: ETIOPIJA - DEŽELA SIJOČIH OČI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih