+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

IGOR DUTINA: POVOLILNA TIŠINA

07.07.2019

Dutina je trenutno zaposlen je kot asistent na oddelku za grafično oblikovanje na Akademiji likovnih umetnosti v Trebinju. Je eden od ustanoviteljev in podpredsednik združenja za produkcijo, podporo in promocijo v kulturi »Sunčana kapija«. Njegovo najpogostejše izrazno sredstvo na področju grafičnega oblikovanja je plakat. S fotografijo se ukvarja že od rane mladosti. Izrazna, portretna, krajinska fotografija in fotografiranje hrane so področja, ki ga najbolj privlačijo.

Do sedaj je imel več samostojnih razstav: »Starije od vremena« (Bileča, 2013), »Izvan vremena« (Pale, 2013),
»Hercegovački salon kulture« (Trebinje 2013), »Postizborna tišina« (Trstenik, 2018, Banja Luka, 2013). Sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah ter za svoja dela prejel več prestižih nagrad.

POVOLILNA TIŠINA

Formalno obliko najde to delo v političnem volilnem plakatu, najdenem na javnih mestih in izpostavljenem vremenskim vplivom in posegom celega niza »zainteresiranih strani« -političnih nasprotnikov, slučajno mimoidočih, otrok… Na ta način razčlovečeni liki s plakatov, ki bi morali izžarevati trdnost, odločnost, moč, samozavest, vizionarstvo in ostale nadčloveške lastnosti, postanejo antiteza projektirane personifikacije.

Družbeni angažma, ki postavlja pod vprašaj vse kar naj bi imel predvolilni plakat za namen prikazovanja brezbrižnosti političnih akterjev, pri ohranjanju zgrajene identitete po volitvah, je lahko sicer najvidnejši, vendar pa ne najpomembnejši aspekt dekodiranja teh del. Identiteta politikov ali kandidatov, je pravzaprav samo maska, ki tistega, ki jo nosi, razoseblja. Ta maska jemlje osebno identiteto, jo pretaplja v kolektivno, kar prinaša poleg represije nad osebnim tudi določene zaščitne mehanizme, ki se vzpostavljajo skozi prevzemanja posameznikovih posebnosti in kakovosti kolektivne identitete.

Kontrola lastne pojavnosti in identitete na splošno, je v realnem svetu popolnoma nemogoča. Kakor koli bi poskušali lastno doživljanje sebe predstaviti drugim kot edino veljavno, toliko samo obstajanje teh drugih nalaga družbeno komponento identitete, katere oblikovanje in interpretacija je vedno dvosmerni proces.

Poudarek je torej na sposobnosti ohranjanja zgrajenih identitetnih vzorcev, tudi če so grajeni dolgo in skrbno, v pogojih ko habitus postane agresiven in nepregledno velik. V tem smislu, kljub potrebi, da se odenejo v različne kostume, ki skrivajo, kaj v resnici so, se ljudje sčasoma razkrijejo in kot taki imajo možnost, da so bolj - človeški.

IGOR DUTINA: POVOLILNA TIŠINA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih