logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

IZMENJEVALNICA OBLAČIL

23.11.2023

V Mladinskem centru Gornja Radgona izmenjujemo in ustvarjamo v četrtek, 23. novembra 2023, med 16:00 in 18:00 uro.


Tokrat k naši, do sedaj že ustaljeni Izmenjevalnici oblačil dodajamo tudi delavnico ????????????????????????????????????????????????. S tem vam želimo pokazati različne načine kako ohranjati, popraviti in olepšati kose oblačil, ki jih že imamo v svojih omarah. Tokrat bo poudarek na jesenskih/zimskih oblačilih, ki potrebujejo malce osvežitve.
Poleg oblačil, ki jih želite izmenjati prinesite tudi kak vam ljub pulover, jopo, hlače, … ki bi jih želeli nadgraditi s perlicami. Na ta način bomo našim oblačilom še dodatno podaljšali namembnost in preko kreativne ohranjali naše okolje zeleno.


Delavnica je brezplačna.


KAJ IZMENJEVATI NA IZMENJEVALNICI?
Sprejemali bomo le takšne sezonske kose oblačil, ki so še uporabni, ohranjeni in čisti. Če meniš, da oblačilo več ni nosljivo ga raje porabi za kakšen ustvarjalni projekt ali pa ga v zabojnik za tekstil odnesi sam/a (V Gornji Radgoni ga najdeš nasproti Maximus centra ali pri trgovini Tuš).
Vsa oblačila in modne dodatke za vse starosti in vse spole, ki so ŠE UPORABNA IN ČISTA.
Kosi, ki jih prineseš s seboj, naj bodo SEZONSKI, DOBRO OHRANJENI in ČISTI, da bodo takšni tudi tisti, ki jih najdeš ti.
NE SPREJEMAMO:
- Čevljev (izjema so ne nošeni ali tisti v res brezhibnem stanju)
- reklamnih majic
- spodnjega perila
- nogavic


ZAKAJ IZMENJEVATI?
Ker je odgovorno do narave in soljudi pa še poceni zate. Gre za alternativo hitri modi. Z izmenjavo oblačil pomagaš zmanjševati količino tekstilnih odpadkov in preprečiš nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila. Če zase nove kose izmenjaš, namesto kupiš, tudi manj prispevaš k izkoriščanju delavcev v tekstilni industriji v državah v razvoju. Izpostavljeni so zdravju škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam, med njimi so številni otroci. Z izmenjavo si tako prizadevamo nižati povpraševanje po hitri modi, vzpodbujati blagovno menjavo in tako ustvarjati alternativno potrošništvu. Dobro pa je tudi za tvojo denarnico, saj brezplačno posodobiš svojo garderobo.


KAKO IZMENJEVALNICA DELUJE?
Enostavno. Na izmenjevalnico prineseš kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih več ne nosiš, a so v dovolj dobrem stanju, da bi lahko popestrili omaro koga drugega. Vsi kosi, ki jih prineseš, morajo biti čisti in celi, zato da bodo takšni tudi tisti, ki jih z izmenjevalnice odneseš ti. Ob prihodu oblačila, ki jih prineseš s seboj, prevzame naša ekipa, ki jih glede na kategorijo ustrezno razporedi po izmenjevalnici. Ti pa začneš brskati med že razporejenimi kosi. Ko najdeš oblačilo, ki ti je všeč ga vzameš domov.


????????????????????????????????????????????????????????????
Tokrat pa bomo zbirali tudi reči, in sicer za IZPOSOJeVALNICO, točko souporabe, ki so jo vzpostavili v Mladinskem centru Gornja Radgona v sodelovanju z Mladinsko mrežo MaMa & ZEOS, d.o.o. (v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno). Z donacijo električnih in elektronskih naprav, lahko podpreš trajnostno souporabo le-teh. Poenostavljeno povedano, gre za naprave in aparate, ki jih lahko priključimo v električno omrežje ali pa jih napajajo baterije ali akumulatorji. S souporabo elektronskih naprav lahko privarčuješ svoj denar in prispevaš k zmanjšanju porabe energije in naravnih virov ter k zmanjšanju količine elektronskih odpadkov. V skladu z informacijami objavljenimi na spletni strani Evropskega parlamenta so e-odpadki najhitreje rastoča skupina odpadkov v Evropski uniji. Pridruži se gibanju za trajnostno prihodnost in zmanjšaj svoj ogljični odtis.
Sprejemamo le delujoče e-naprave in aparate:
• male gospodinjske naprave: sesalniki, opekači, sušilniki za lase, avtomati za kavo, likalniki, električni noži,
• oprema za IT in telekomunikacije: računalniki, prenosniki, tipkovnice, stroji za kopiranje, telefoni, mobilni telefoni,
• računalniški zasloni: zasloni osebnih in prenosnih računalnikov ter drugi zasloni,
• oprema za zabavno elektroniko: videokamere, glasbeni stolpi, avdioojačevalniki, glasbeni instrumenti,
• televizijski sprejemniki,
• oprema za razsvetljavo: svetilke za fluoroscentne sijalke, svetila, druga razsvetljava,
• električna in elektronska orodja: vrtalniki, žage, orodje za košnjo, orodje za obdelavo lesa, kovine, orodje za struženje,
• igrače, oprema za prosti čas in šport: el. vlakci, konzole za videoigre, računalniki za kolesarjenje,
• instrumenti za spremljanje in nadzor: detektorji dima, regulatorji ogrevanja, naprave za merjenje in tehtanje, laboratorijska oprema

 


Se vidimo v četrtek, 23.11. ob 16h 
Pridi in bodi del spremembe na bolje. Ker si lahko! 

IZMENJEVALNICA OBLAČIL

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih