logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

Izmenjevalnica oblačil in ogled kratkih filmov »The story of stuff« (Zgodba reči)

24.11.2022

Izmenjevalnica oblačil in ogled kratkih filmov »The story of stuff« (Zgodba reči)

 
Namen naših izmenjevalnic je ponuditi alternativo množični potrošnji, ne samo oblačil, temveč tudi vseh ostalih stvari. Mesec, kjer je to potrebno še posebej poudariti je zagotovo november saj v tem času poteka znameniti »Black Friday« oz. črni petek.

Z izmenjavo si prizadevamo nižati povpraševanje po hitri modi, vzpodbujati blagovno menjavo stvari in ponuditi drugačno miselnost. S tovrstnimi dogodki želimo ozaveščati lokalno skupnost in širšo javnost o pomembnosti naših odločitev in vplivih na okolje, ki jih z nekim nakupom povzročimo ter podpremo.

 
Da bo naš namen lažje dosežen bomo novembrsko Izmenjevalnico oblačil obogatili s kratkimi filmčki. Ti nam bodo približali naše ravnanje s stvarmi in ponudili rešitve za izboljšave. Tako boste med izmenjevanjem lahko pridobili nova znanja in jih širili naprej.  

 
V Mladinskem centru v Gornji Radgoni se vidimo v četrtek, 24. novembra 2022, med 16:00 in 18:00 uro.

 
Pridi in bodi del spremembe na bolje. Ker si lahko!

 
KAJ IZMENJEVATI NA IZMENJEVALNICI?

Sprejemali bomo le takšne sezonske kose, ki so še uporabni, ohranjeni in čisti. Če meniš, da oblačilo več ni nosljivo ga raje porabi za kakšen ustvarjalni projekt ali pa ga v zabojnik za tekstil odnesi sam/a (V Gornji Radgoni ga najdeš nasproti Maximus centra ali pri trgovini Tuš).

Vsa oblačila in modne dodatke za vse starosti in vse spole, ki so ŠE UPORABNA IN ČISTA. Lahko tudi blago, ki ga je mogoče ponovno uporabiti, stare zavese, posteljnino, prte. Kosi, ki jih prineseš s seboj, naj bodo SEZONSKI, DOBRO OHRANJENI in ČISTI, da bodo takšni tudi tisti, ki jih najdeš ti.

 

NE SPREJEMAMO:

-        Čevljev (izjema so ne nošeni ali tisti v res brezhibnem stanju)

-        reklamnih majic

-        spodnjega perila

-        nogavic

 
ZAKAJ IZMENJEVATI?

Ker je odgovorno do narave in soljudi pa še poceni zate. Gre za alternativo hitri modi. Z izmenjavo oblačil pomagaš zmanjševati količino tekstilnih odpadkov in preprečiš nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila. Če zase nove kose izmenjaš, namesto kupiš, tudi manj prispevaš k izkoriščanju delavcev v tekstilni industriji v državah v razvoju. Izpostavljeni so zdravju škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam, med njimi so številni otroci. Z izmenjavo si tako prizadevamo nižati povpraševanje po hitri modi, vzpodbujati blagovno menjavo in tako ustvarjati alternativno potrošništvu. Dobro pa je tudi za tvojo denarnico, saj brezplačno posodobiš svojo garderobo.

 
KAKO IZMENJEVALNICA DELUJE?

Enostavno. Na izmenjevalnico prineseš kose oblačil, modnih dodatkov ali obutve, ki jih več ne nosiš, a so v dovolj dobrem stanju, da bi lahko popestrili omaro koga drugega. Vsi kosi, ki jih prineseš, morajo biti čisti in celi, zato da bodo takšni tudi tisti, ki jih z izmenjevalnice odneseš ti. Ob prihodu oblačila, ki jih prineseš s seboj, prevzame naša ekipa, ki jih glede na kategorijo ustrezno razporedi po izmenjevalnici. Ti pa začneš brskati med že razporejenimi kosi. Ko najdeš oblačilo, ki ti je všeč ga vzameš domov.

Izmenjevalnica oblačil in ogled kratkih filmov »The story of stuff« (Zgodba reči)

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih