logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

LETNI KINO - Ena za reko: Zgodba Save

11.08.2022

Ena za reko: Zgodba Save
Celovečerni dokumentarni film, 84’

Izrezuje kanjone, prinaša rodovitno prst, ustvarja brzice, gnezdišča in globoke tolmune. Ljudje pijejo njeno vodo, je navdih za pesmi in prepire ter vir energije. Reka Sava je tekoča povezava med štirimi državami in neštetimi ekosistemi.
Material za film je produkcijska ekipa 13-krat nagrajenega filma The Undamaged (Nepoškodovane) posnela lani med veslanjem celotnega toka Save v Sloveniji; od Podkorena in Bohinja je ekipa štirih kajakašev 11 dni veslala vse do Jesenic na Dolenjskem. Med 258 preveslanimi kilometri so našli kup dogodivščin, zapletov, spoznanj in uvidov v negotovo prihodnost te prelepe reke.
Reka Sava v Sloveniji povezuje različne pokrajine, visokogorje s Panonsko nižino in mnoge zanimive kraje. Dom nudi neštetim živalim in rastlinam, med njimi tudi vedno bolj redkim – prav te so med veslanjem iskali kajakaši. V ne tako davnih časih je bila Sava glavna prometna pot, še pred tem pa so se njena prodišča ob Ljubljani raztezala več kot kilometer široko. Čeprav že močno načeta z jezovi in industrijo, Sava v zadnjih desetletjih spet postaja polna življenja in potenciala za to, da jo vsi skupaj zares spoznamo. Pridružite se štirim kajakašem, medtem ko veslajo čez Slovenijo in spoznavajo Savino divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost.

Ideja: Rok Rozman
Režiser: Rožle Bregar
Producent: Rok Rozman
Kamera: Rožle Bregar & Mitja Legat Montažer: Denis Artač
Skladatelj glasbe: Janez Dovč
Obdelava zvoka: Grega Švabič Ilustracije: Maja Poljanc
Animiranje: Mitja Legat & Toni Stanovnik Glas Save: Sabina Kogovšek
Spremno besedilo: Rok Rozman Produkcija: Leeway Collective Koprodukcija: Vizualist & LegitFilms

Po filmu sledi pogovor z gosti (več informacij kmalu)

Napovednik:
https://www.youtube.com/watch?v=-B-nNZtCebQ

Vstop prost!

LETNI KINO - Ena za reko: Zgodba Save

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih