+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

Marcel van Balken: IZGUBLJENI SPOMINI

18.09.2021

V zadnjem ciklusu razstav FOTOGRAD NEGOVA 2021 se nam predstavlja Marcel van Balken z razstavo fotografij, ki nosi naslov Izgubljeni spomini.

Marcel van Balken je fotograf samouk z Nizozemske, ki ustvarja že 40 let. Kot fotografa ga zanimajo posebne teme in področje konceptualne fotografije, pri ustvarjanju pa se giblje na področju nadrealizma in čarobnega realizma. Najraje ustvarja sestavljene fotografske podobe, ki jih navdihuje vsakdanja resničnost v kombinaciji z lastno domišljijo. Prizadeva si za skrbno sestavljanje fotografskih kompozicij s prizori realističnega videza v neresničnih in včasih čarobnih sferah. Vsakič pri ustvarjanju si zastavi določeno temo ali nalogo in ne neha fotografirati, dokler ne ugotovi, da je iz dane naloge izvlekel vse, na svoje fotografije pa obenem vpliva tako, da z njimi izraža to, kar si želi in govori zgodbo z določeno stopnjo abstrakcije. Fotografije ne smatra kot ekspliciten primer koncepta, temveč kot splošen idejni izraz. Njegov cilj v konceptualni fotografiji je ustvariti konkretno podobo abstraktne definicije, sprejeti koncept ali idejo in ustvariti vizualno predstavitev le-te. Tako je njegov način pogleda na svet povsem drugačen in včasih nadrealističen. Zelo je aktiven na mednarodnih fotografskih salonih in razstavah, s svojimi slikami pa je na njih osvojil že več kot 4000 sprejemov in 500 nagrad.

Njegova zbirka fotografij z naslovom Izgubljeni spomini govori o propadajočih, starih in nenaseljenih stavbah, za katere je značilna notranjost z bogato zgodovino, kot so na primer psihiatrična bolnišnica, star sanatorij, prazen dvorec in opustošen samostan. Vsaka fotografska scena v zbirki simbolično spominja na bivše prebivalce upodobljenih stavb skozi poustvarjanje in fotografiranje. Slike prikazujejo nadrealistično podobo zgodovine stavb in njihovih prebivalcev, ki jih predstavljajo živali.

Marcel van Balken: IZGUBLJENI SPOMINI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih