+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

GOSPOSTVO NEGOVA, KOT GA SLIKAJO ARHIVSKI VIRI

28.08.2021

Vabimo vas na predstavitev knjige Mojce Horvat, ki predstavlja negovsko gospostvo, kot ga slikajo arhivski viri.

Pokrajinski arhiv Maribor ob predstavitvi knjige navaja:

"Gospostvo Negova je bilo eno najpomembnejših gospostev na območju med rekama Pesnica in Mura. V Pokrajinskem arhivu Maribor ohranjeno arhivsko gradivo danes obsega 45 tekočih metrov gradiva, nastalega v obdobju med letom 1533 in letom 1941. Velika večina gradiva je zapisana v nemškem jeziku, v rokopisni nemški kurenti (gotici), nanaša pa se na vodenje gospostva, podložnike, sodstvo, cerkvene in vojaške zadeve ipd.

Avtorica v knjigi, ki predstavlja novost v slovenski arhivistiki in zgodovinopisju, odgovarja na vprašanje, katere podatke v arhivskem gradivu najdemo, ponuja pa tudi podrobnejše opise vsebin. Dodani so posamezni prevodi značilnih arhivskih dokumentov in abecedni seznam podložnikov iz 18. stoletja. Knjiga pomeni nov tip arhivskega strokovnega priročnika, ki bo pomagal vsem raziskovalcem gospostev in (zgodnje)novoveške zgodovine slovenskega in širšega prostora, rodoslovcem, umetnostnim zgodovinarjem, etnologom, pravnikom ter marsikomu drugemu."


Vsekakor lepa priložnost za širitev spoznanj o preteklosti gradu Negova.

Predstavitev bo v gradu Negova v soboto, 28. 8. 2021, ob 16. uri. 

Prijazno vabljeni. Vstopnine ni.

GOSPOSTVO NEGOVA, KOT GA SLIKAJO ARHIVSKI VIRI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih