+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE IVA BORKA: FOTOGRAFITI

12.06.2018

Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave fotografij Iva Borka, Fotografiti, ki bo v toek, 12. junija 2018, ob 19. uri v galeriji Doma kulture Gornja Radgona. Razstava bo na ogled do 3. 7. 2018, v času uradnih ur Doma kulture.

Grafit je risba, napis ali slika na javni površini (največkrat na zidu) narejen s kredo, ogljem ali sprejem. Grafit je tipičen za subkulturo velikih mest in pogosto vsebuje politična sporočila oz. uporniški odnos do socialnih norm.
Grafit se v umetnosti obravnava kot oblika lastnega likovnega izražanja. Izraz izhaja iz italijanske besede graffito, ki pomeni podobo ali napis, ki nastane s strganjem po trdi površini (iz graffiare = praskati). Množinska oblika besede, graffiti, se je v večino svetovnih jezikov prenesla s pomenom stenski napis ali podoba, s posebnim poudarkom na poljudnem izvoru in večinoma kontestativni vsebini. Čeprav so grafiti poznani že iz prazgodovine, so današnji grafiti poseben fenomen sodobne zgodovine, avtorji pa pogosto vrednoteni kot »uliči umetniki«.

Fotografiti je skovanka iz besed fotografija in grafiti, s katero je avtor poimenoval razstavo fotografij grafitov, enega intimnejših fotografskih ciklusov, ki jih Ivo Borko fotografira že vrsto let. Za razstavo je izbral fotografije grafitov različnih vrst, stilov, vsebin in oblik, narejenih na najrazličnejših površinah, nekje kot čisto subverzivno dejanje, drugje kot del turistično-kulturne ponudbe in če k temu še dodamo, da posnetih v različnih mestih in državah, je to razstava, ki je sicer vsaj na prvi pogled precej raznolika (takšna pač, kot grafi ti v bistvu tudi so), kljub temu pa še
vedno dovolj reprezentativna in likovno usklajena.

Ivo Borko, MF FZS, EFIAP/D1, ESFIAP

ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE IVA BORKA: FOTOGRAFITI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih