+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

ODPRTJE JESENSKEGA CIKLA RAZSTAV FOTOGRAD NEGOVA

07.09.2018

Prijazno vabljeni na odprtje in ogled jesenskega cikla razstav Fotograd Negova, ki bo v petek, 7. 9. 2018, ob 18. uri na gradu Negova.

V tem ciklu bodo na ogled fotografske razstave:

  • Zoran Milutinović - Pogled skozi rdeče,
  • Giulio Montini - Spomini
  • in Rodica Tanase - Sanjska dežela.

RODICA TANASE je priznana romunska fotografinja, ki je že sodelovala na številnih razstavah po Evropi, in je bila letos tudi imenovana je za evropskega ambasadorja mednarodnega fotografskega festivala »iNstantes Avintes 2018«.
O svoji razstavi z naslovom SANJSKA DEŽELA pravi: Gledam  s  svetlikajočimi  očmi  ves  svet  okoli  sebe,  gibljem  se  v  smeri  svojih  identiciranih  želja.  Svet  ni  le  tak,  kakršen  je.  Svet  je  takšen, kakršnega mi razumemo, kaj ne? Če nekaj razumemo, nekaj doprinesemo:, kaj ne? Ali to ne naredi iz življenja zgodbo? In to je moja zgodba, “Sanjska dežela”, kjer z urejenostjo, ravnotežjem in harmonijo gradim logiko in abstraktno lepoto svojega idealnega sveta.

GIULIO MONTINI se je rodil leta 1961, v mestu Como v Italiji, kjer živi in dela kot tehnik v tekstilni tovarni. S
fotograjo se ukvarja od leta 1985 dalje. Na mednarodnih fotografskih natečajih, ki se jih udeležuje od leta 1995 dalje, je za svoja dela prejel že prek 1200 različnih nagrad in priznanj ter 20 modrih odličij za najboljšega avtorja. S sprejetimi 3.006 deli je na lestvici italijanske fotografske zveze absolutni prvak vseh časov ter na podlagi skupnih dosežkov proglašen za najuspešnejšnejšega italijanski fotografa zadnjih 12 let.
O svoji razstavi z naslovom SPOMINI pravi: Koncept spomina je vedno spremljal moje življenje; ljudje, stvari, ki so bile del mojega otroštva, so moje referenčne točke. Kakšna bi bila naša prihodnost, če ne bi imeli spomina na svoje spomine... prav tako so dragoceni nauki v našem življenju spomini in izkušnje drugih. Tako so ti
koncepti vplivali na mojo fotografsko fantazijo in posledično sem ustvaril nekaj del, ki temeljijo na spominu.
V svojem fotografskem arhivu imam vrsto posnetkov, narejenih v zapuščenih okoljih. Hotel sem namreč združiti te spomine ter v fotograjo  vključiti svoje prednike. Ključ do razumevanja je v zadnji sliki, kjer ženska, kljub temu, da je slepa, fotograje lahko vidi z rokami, saj spominov ni treba videti, temveč jih čutiti.

ZORAN MILUTINOVIĆ je redni profesor otorinolaringologije na beograjski Medicinski fakulteti,
laringokirurg, soustanovitelj in prvi predsednik Mednarodne zveze fonokirurgov. Področja njegovega fotografskega ustvarjanja so številna in raznolika, še posebej pa ga navdušuje naravoslovna, krajinska, dokumentarna, eksperimentalna ter IR fotograja. Je nosilec razstavljalskega naziva Exellence FIAP platinum, MPSA, GPSA in mojster fotograje Fotografske zveza Srbije, ki ga je proglasila za najuspešnejšega razstavljalca v letih 2009, 2010, 2011 in 2012.
O svoji razstavi z naslovom POGLED SKOZI RDEČE pa pravi: Človeško  oko  vidi  svetlobo  valovne  dolžine  od  približno  400  nm-700  nm  (od  vijolične  do  rdeče),  infrardeča  svetloba  pa  presega  700  nm.  Infrardečo  fotograjo  je  tako  mogoče  zaznati  z  infrardečim  lmom  ali  digitalnim  fotoaparatom,  običajno  pa  vključuje  infrardečo  svetlobo  v  razponu  od  700  do  1200  nm  -  kar  je  drugače  od  termične  infrardeče,  ki  presega  infrardeči  spekter.  Posledično  nam  infrardeča  fotografija omogoča pogled v naš nevidni svet; izgleda nadrealistično in kot da je iz drugega sveta.

Razstava bo v času uradnih ur gradu Negova (od četrtka do nedelje med 10. in 17. uro) na ogled do konca oktobra 2018.

Prijazno vabljeni!

ODPRTJE JESENSKEGA CIKLA RAZSTAV FOTOGRAD NEGOVA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih