logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

DANA ŠTRUCELJ: MASKE IN PTICE

07.02.2022

Dana Štrucelj kot pomembna akterka na likovni sceni v Pomurju, vedno kritično angažirana, deluje kot umetnica in predsednica Likovnega društva Gornja Radgona. V koronskem času je prispevala h kulturi, razmišljanju, provokaciji s spletnimi objavami na socialnem omrežju. V likovnem društvu je bila doslej pobudnica inovativnih tem in idej ter dobra organizatorica, ki je znala pritegniti k sodelovanju tudi mladino. Člani so se promovirali tudi spletno, kar je bilo času z virusom primerno, in večkrat jih je izzvala, naj postanejo »sodobni« v likovnem izražanju, sledijo smernicam umetnosti in naj najdejo sebe v njih.

Tokrat v Domu kulture, ob največjem kulturnem prazniku, deluje samostojno, z instaliranjem slik in reliefov v prostor. Veliko razmišlja o maskah in pticah. Maske si ljudje nadenemo ob pustovanju, maske nosimo zaradi virusa, velikokrat pa si človek  nadene masko, da prikrije resnico, saj je obraz najbolj odkritosrčen in je težko prikriti laž na njem. V trenutni politični situaciji nastopa veliko ljudi z navideznimi maskami, morda več kot kdaj koli doslej. Danine maske so instalirane v prostor med ptice in, glej ga zlomka, še ptice letijo od njih. Maske, žgana temna glina, so odtis avtorice, ptice pa so zdaj že prepoznaven simbol umetnice. Tokrat se pojavljajo v novi variaciji, kot odtis izdelane štampiljke. Barvito različne atmosfere na velikem platnu se povežejo s skupinami natisnjenih ptic. Ptice so majhne in se obračajo vstran, ne prenesejo laži. Predvsem je zanimiva preprostost ideje, prav tako preprostost slik in narejenih mask. Ker ni potrebe, da se komplicira, ker je tako sporočilo jasno in učinkovito. Dana se z razstavo pokaže brez maske, odkrita,  maske je odložila v galeriji in pravi, da jih ne potrebuje. So le prazne lupine, ostanki spomina, ki jih odkritosrčni ljudje ne potrebujejo. Kaj veš, morda pa si jih nadenemo za pusta.

Razstava bo v galeriji Doma kulture Gornja Radgona na ogled do konca meseca februarja.

 

_________________________________________________

Prireditev bo izvedena v skladu s trenutno veljavnim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki določa, da se lahko javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj) in priporočili NIJZ.

DANA ŠTRUCELJ: MASKE IN PTICE

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih