+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

ODPRTJE RAZSTAVE FOTOGRAFIJ ANDREJE RAVNAK: PEJSAŽ

05.12.2014

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 5. 1. 2014, v času uradnih ur Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona.

ANDREJA RAVNAK

Že od malih nog ustvarjalnega in raziskovalnega duha – ljubiteljica narave, znanosti, kreativnosti, gibanja. Kot osnovnošolka je redno sodelovala na likovnih kolonijah in natečajih, v I. gimnaziji Celje širila obzorja in se preizkusila v grafinem dizajnu, l. 2004 pa diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Fotografija je sicer od nekdaj bila sestavni del njenega življenja, vendar bolj v smislu orodja za estetsko beleženje spominov, ki bi sicer prehitro zbledeli. O fotografiji kot kreativnem mediju pa je začela razmišljati šele konec leta 2008, ko se je na povabilo pridružila Društvu fotografov Svit Celje. Od takrat je sodelovala na več skupinskih razstavah doma in čez meje, nanizala 8 samostojnih fotografskih razstav, prejela več kot 50 mednarodnih fotografskih nagrad, visoke razstavljalske nazive v domači in mednarodni fotografski zvezi ter bila nekajkrat povabljena v tujino kot žirantka mednarodnih razstav. Fotografija “za dušo”, v glavnem spontano na vsakdanjih poteh, občasno tudi projektno. Loteva se vseh zvrsti fotografie – popotne, portretne, inscenirane, abstrakcije, arhitekture, krajine itd., pri čemer je ostalo še dovolj prostora za nadaljnja spontana raziskovanja. V nadaljevanju kreativne poti si želi predvsem več energije usmeriti v konceptno delo.

PEJSAŽ

“Pejsaž” je prva monotematska v nizu njenih samostojnih razstav. Naziv razstave se spogleduje z likovnim žanrom, ki se je razcvetel v drugi polovici 16. stoletja in do danes prešel mnoge transformacije. Ne glede na to, da fotografski aparat v osnovi ni medij, ki bi ga lahko enačili potezam čopiča (čeprav v digitalni post produkciji ustvarjalnost pravzaprav nima zgornje meje), je možno kulturno in naravno krajino z različnimi kreativnimi in likovnimi pristopi podati zelo avtorsko in pripovedno tudi s fotografijo. Na splošno se je prijelo mnenje, da je za dober posnetek pokrajine potrebna zgodnja jutranja svetloba, a zgolj svetlobna kulisa ni nujno temeljni element pri podajanju mističnosti, vzdušij ali celo občutij nekega zajema. Kot že opaženo v večjem delu avtoričinega fotografskega opusa, tudi njeni pejsaži dosegajo svojo moč predvsem s čutno, intuitivno in naučeno uporabo temeljnih likovnih in kompozicijskih prvin. Tako posamična dela izstopajo bodisi po perspektivi, proporcih, ritmu, moči, ravnovesju, svetlobi, barvi, diagonali ipd. Večina fotografi ima svojo osrednjo točko oz. poudarek, torej osebo, drevo ali objekt, ki z okolico gradi razmerja, zgodbo, vzdušje. Glede na to, da smo ljudje sposobni svojevrstno bogatega zaznavanja sveta okoli nas in ga nekako merimo s samim sabo, svojim obstojem in čutenjem, je ravno ta oseba oz. akter tisti element, ki služi kot “homo mensura” (Protagora: človek je merilo), tako rekoč perceptivno sidrišče, iz katerega izhaja dojemanje prostora. Nasičene barve opazovalcu včasih dajejo vtis mističnosti, nezemeljskega - avtorica pa z njimi opozarja, da je smiselno ne le gledati, ampak tudi videti svet okoli sebe v vsej njegovi intenzivnosti; delno pa je ta močna neposrednost vezana na mednarodno fotografsko okolje, v katerem se je kalila. Njeni pejsaži nastajajo spontano v različnih življenjskih situacijah – na sprehodih, potovanjih, hribolazenjih, poletih z balonom. Razstavljena dela nosijo povsem enostavno, elementarno avtoričino sporočilo: občudovanje in spoštovanje do največjega arhitekta – narave same.

ODPRTJE RAZSTAVE FOTOGRAFIJ ANDREJE RAVNAK: PEJSAŽ

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih