+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

ODPRTJE RAZSTAVE FOTOGRAFIJ LENE KOCUTAR

02.10.2020

Rodbinska hiša je dajala prostor stalnega  ali občasnega prebivanja številnim generacijam Simoničevih in Šlebingerjevih potomcev. Tudi Šlebingerjevi prapravnukinji Leni Kocutar, ki se je s kamero približala njeni današnji podobi. Hiši lahko mirno pripišemo status pomembne kulturne dediščine, deloma zaradi nje same, zaradi njene starosti, zunanje podobe, interierjev, notranje opreme, deloma pa tudi zato, ker so jo naseljevali številni pomembni ustvarjalni duhovi. V različnih časovnih obdobjih je bila povezana z besedo, knjigo, fotografijo, glasbo, skratka - z umetnostjo in kulturo v najširšem pomenu besede.

Avtorica razstavljenih fotografij pozna radgonsko hišo kot prostor, povezan z njeno družinsko zgodovino. Ne kot svoj dom, a gotovo kot prostor, ki jo je vsaj daljnem izhodišču do neke mere oblikoval. Bi jo gledala drugače, če ne bi šlo za hišo njenih prednikov? Bi jo gledala drugače, če bi v njej prebivala tudi sama? Bi jo gledala drugače, če bi se sama v svojem življenju posvečala drugim vsebinam? In, kar se mi zdi ključno - bi jo gledala drugače, če bi jo gledala zgolj s svojimi očmi, kot velikokrat prej? Tokrat jo je namreč gledala skozi objektiv. Skozi leče, ki na sebi lasten način zajamejo le določen obseg pogleda in tako ujamejo detajl, ki ga oko samo težko izolira.

Kje vse v znanem prostoru se je Lena torej ustavila in stisnila na prožilec? Zakaj prav tam? Nedvomno gre za osebni kontekst, za izkušnjo s hišo, za osebni odnos do nje. Nedvomno pozna zgodbe številnih predmetov in kotičkov, ki jih je fotografirala. Toda njen izbor očitno opredeljuje tudi konceptualnost kot taka, ločena od konkretne hiše in konkretne izkušnje. Vsekakor ne gre za ilustriranje ali dokumentiranje, kar bi bilo seveda tudi povsem legitimno. Gre za iskanje detajlov, sovplivov, hipnih zaznav. V njih se znajdejo predmeti z neizbežnim družinskim pečatom - knjige, knjižne vitrine in police, portretne fotografije in drugo okrasje, posodje, vsakdanji predmeti, pohištvo, notranja oprema - a bistveno je, da so pogosto, čeprav v detajlu, vendar v nekakšni situaciji - v odsevu zunanjščine na steklu knjižne police, v mehkobi sence migotavih zaves, v hrapavosti tisočkrat prehojenih lesenih desk, v globini pogleda skozi več prostorov, ki se na koncu ustavi na portretih prednikov. Fotografinja gre brez predsodkov tudi na podstrešje, kjer ne pobere ležečega stola, posname ga prevrnjenega. Opazuje dvorišče in okolico hiše, kjer med drugim ujame preraščanje narave čez elemente dolgega trajanja hiše. Zaraščanje je ne odbija, ampak jo, tako kaže, privlači. Prav fotografije iz okolice hiše, kjer se zdi, da bo deblo z rastjo poplavilo svoj prvotni okvir, grmičevje preraslo staro zidovje, trava pa je že izrisala oblike med tlakovci v simbol, ki mu narava sama zagotovo ne zna pripisati pomena, so na videz najbolj neodvisne od avtoričine osebne navezanosti na hišo in njeno okolico.

Iz izbora fotografij lahko seveda do neke mere izluščimo odnos, ki ga Lena goji do hiše v Radgoni takrat, ko jo gleda in dojema brez fotografske kamere. Še bolj zanimivo pa se zdi, da se z omejenim in hkrati razširjenim pogledom skozi leče snovnemu materialu svoje družinske hiše približa drugače. Brez malikovanja in pretirane nostalgije, s pogledom, ki se dviga nad čustveno zavezanost in skuša biti nadčasoven in nezaznamovan. Še zdaleč ne dokumentaren zaradi dokumentarnosti. Po drugi strani pa je videti, da se hiši neizbežno približuje tudi z iskrenim spoštovanjem do spomina prednikov, ki se je vsaj posredno pomembno dotika.

dr. Jerneja Ferlež: Radgonska hiša in njen fotografski odtis

Prijazno vabljeni na odprtje razstave fotografij Lene Kocutar v petek, 2. oktobra 2020, ob 18. uri v Muzeju Špital.

 

POSEBNO OBVESTILO

Glede na stanje s COVID-19 vse obiskovalce prosimo, da vzdržujejo primerno medsebojno razdaljo, upoštevajo trenutno veljavne preventivne ukrepe ter da se dogodka udeležijo samo pod pogojem, da so popolnoma zdravi.
Sedišča bodo na voljo na predpisani medsebojni razdalji. O morebitnih spremembah bomo obveščali sproti, navodila pa bodo podana tudi na sami lokaciji dogodka.

ODPRTJE RAZSTAVE FOTOGRAFIJ LENE KOCUTAR

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih