+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

ODPRTJE RAZSTAVE RIMSKIH OGLRIC JOŽICE ANTOLIČ

08.02.2019

Prijazno vabljeni na odprtje razstave rimskih ogrlic Jožice Antolič, ki bo v muzeju Špital v petek, 8. 2. 2019, ob 16. uri. Vstop prost!

O razstavi je njena avtorica povedala:

Rimske ogrlice so nastale v času mojega bivanja v Rimu od leta 2011 do 2017. Ime kolekcije je posvečeno velikemu, brezčasnemu Rimu, kjer te čas popelje stoletja nazaj v zgodovino. Mogočna energija umetnosti izzove k ustvarjanju.
Kolekcijo ogrlic navdihuje star nakit. Inspiracija so tisočeri delčki mozaikov, prehodi svetlobe v tankih steklenih vitražih, mogočna neponovljiva arhitektura in veličastni kamniti vodnjaki s svetlobnimi iskricami, ki jemljejo vid.

Modrina rimskega jutra polni z energijo. Opoldanski oblaki in meglice nad reko Tibero blažijo svetlobo pregretega mestnega ozračja. Večeri so počasni. Lahko dihaš in ustvarjaš. Navdihi dneva, svetloba in sij stekla silijo k nizanju rimskih ogrlic. Nastajajo oblike, ki so pogosto brez načrta. Ideje ne pustijo spati in jutra prinašajo nove in nove zamisli.

V kapeli radgonskega Špitala je razstavljena kolekcija dvanajstih klasičnih ogrlic. Sestavljene so iz steklenih perl, ki se razlikujejo po številu in obliki brušenih ploskev. Po kvaliteti in lepoti izstopajo češke steklene perle iz mesta Jablonec nad Nisou. Za kombinacijo perlicam dodajamo kroglice iz keramike, poliranega stekla, poldragih kamnov in rečnih ali umetnih biserov.

V ogrlici je lahko od 500 do 2000 perlic. Nanizane v verige ali mreže, spominjajo na čipke. Barve v vijoličastih in zlatih odtenkih poudarjajo žlahtnost. Svetlobni lesket ogrlic tvori vedno nove kompozicije. Ogrlice se zaradi izrazite dekorativnosti najlepše kombinirajo z enostavnimi dnevnimi ali večernimi oblačili.

Špital v Gornji Radgoni s svojo baročno arhitekturo prefinjeno gosti rimske ogrlice. Kot bi bile tam že stoletje in poznale čas, ko je v Gornji Radgoni županoval moj praded, Franc Šantl.

Galerijski list.

ODPRTJE RAZSTAVE RIMSKIH OGLRIC JOŽICE ANTOLIČ

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih