logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

ODPRTJE RAZSTAVE SAŠE BEZJAK: SKORAJ VSE O NJENI MAMI

07.07.2023

Saša Bezjak – samozaposlena v kulturi je na Ministrstvo za kulturo prijavila projekt Odprti atelje, z naslovom Skoraj vse o njeni mami.

Projekt je Hommage Nadi Jeza – mami, trgovki, ljubiteljski obrtnici in – umetnici.

Nada je bila najprej mama. Bila je tudi žena, trgovka, babica, prijateljica, kuharica in poslušalka. Bila pa je še mnogo več: bila je tiha kreativka, samovznikla ljubiteljska umetnostna obrtnica, ki ji – za razliko od večine mlajših – nikoli ni zmanjkalo ne idej ne volje za nove izzive. Po upokojitvi se je namreč udejstvovala še bolj: če je bila prej tudi trgovka, je potem postala »tovarna produktov«, neustavljiv stroj za podporo vseh umetnostno-ljubiteljskih akcij, ki so jih pripravljala različna društva v njenem kraju.

S kustosinjo, umetnostno zgodovinarko Nino Jeza, hčerjo Nade Jeza,  sta v ateljeju v Gornji Radgoni gostili krojača, ki je krojil in šival in v izložbenih oknih prostorov Likovnega društva (ki nam je posodilo prostor) razstavili izdelke in polizdelke, ki jih je zapustila Nada. Obisk ateljeja je bil velik. Projekt pa zaključujemo z otvoritvijo razstave Skoraj vse o njeni mami v Domu kulture v Gornji Radgoni v petek, 7. 7. 2023, ob 19.30 in z zanimivim performansom oz. umetniško akcijo naslovljeno Ženske v Aleji velikih v Gornji Radgoni. Na razstavi bodo razstavljena dela umetnice mag. akademske slikarke Saše Bezjak, ki svoje umetnine prepleta z ročnim delom, dela pokojne Nade Jeza in obleke, ki jih je krojač Milan Kaučič izdelal v Odprtem ateljeju. Posebno pozornost smo namenili obrti, ki pravzaprav izumira, torej krojaštvu in šiviljstvu.

Prijazno vabljeni!

ODPRTJE RAZSTAVE SAŠE BEZJAK: SKORAJ VSE O NJENI MAMI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih