logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

Samostojna razstava Nane Irgolič: Prepletanje misli

08.04.2023

SAMOSTOJNA RAZSTAVA »PREPLETANJE MISLI«

Prvo samostojno razstavo lokalne umetnice in likovne pedagoginje Nane Irgolič si v galeriji Doma kulture Gornja Radgona ogledate še do konca meseca aprila 2023. Vabljeni - vstop prost!
 

USTVARJALNA PRAKSA UMETNICE

Kintsugi, vendar na tkaninah. Vezenine Kintsugi.

Kintsugi je japonska umetnost popravljanja keramike z zlatom. Pooseblja slavljenje in iskanje lepote v nepopolnosti. Je metafora za sprejemanje svojih napak, krhkosti, krepitev moči in odpornosti. Na nepravilnost predmeta gledamo kot na edinstven del zgodovine predmeta, ki prispeva k njegovi lepoti.

Bistvo umetnin Nane Irgolič je popraviti že obstoječe in ustvarjalnemu materialu podariti drugo priložnost, da zasije. Vezenine Kintsugi ustvarja ob raziskovanju smisla lastne življenjske poti, pomenu njenega prepletanja z drugimi posamezniki in spoštovanju svoje različnosti. Majhne stvari, zaradi katerih smo to, kar smo.

Umetnico privlači naraven in prijazen svet, ki ga želi preslikati v svoje kreacije. Večina platen in papirjev, na katera ustvarja, so ponovno uporabljeni ali ročno izdelani iz vintage tekstila, rabljenih oblačil, posteljnin in razne tekstilne/papirnate embalaže. Pri ustvarjanju konceptualnih vezenih slik eksperimentira z združevanjem različnimi materialov in tehnik: naravni pigmenti, stare akrilne barve, koščki tekstilnih ostankov in vintage niti.

Umetnica pravi, da je svoje dobro našla v trajnostni miselnosti in v želji, da s svojimi umetniškimi izdelki pripomore k inovativnemu pogledu ponovne uporabe tekstila.

»Verjamem, da se umetnost lahko dotakne prav vsakogar. Vsak jo dojema na drugačen način in v tem je lepota posameznikove interpretacije. Izkoristimo jo za širjenje dobrega.«, še dodaja Nana Irgolič.

 

Vstop prost.

Samostojna razstava Nane Irgolič: Prepletanje misli

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih