logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

Odprtje slikarske razstave Metke Tropenauer: Ploskev in barva v prostoru

05.04.2024

Prijazno vabljeni na odprtje in ogled slikarske razstave Metke Tropenauer: Ploskev in barva v prostoru v galerijo Doma kulture Gornja Radgona. Odprtje bo v petek, 5. aprila 2024, ob 18. uri.

Razstava bo v galeriji Doma kulture Gornja Radgona na ogled do konca aprila.

Metka Tropenauer
Začetek Metkinega slikarskega ustvarjanja bi se naj začelo leta 2014.

Je že res, da ima vsak od nas v življenju točno določene prelomnice, vendar pa ne verjamem, da lahko ustvarjalnosti določimo nek natančen začetek. Z umetnostjo se ne moreš preprosto začeti ukvarjati, ker gre za primarni občutek, slo, ki je v vsakem umetniku od nedoločnega začetka do nedoločnega konca. Je zelo blizu nagonu po preživetju. Četudi ne proizvajamo umetniških izdelkov ali se javno ne izpostavljamo v kakšni drugi umetniški obliki, je ta strast v nas in se odraža na mnoge, drugačne nezaznavne načine skozi labirinte vsakdanjega življenja v obliki načina razmišljanja, odzivanja na različne situacije, dovzetnosti za dražljaje, oblikah ljubezni in oblikah medsebojnih odnosov, predvsem pa v oblikah v odnosu do sebe; in tega vsega se velikokrat sploh ne zavedamo.

Naj bo leto 2014: takrat se je Metka Tropenauer včlanila v Likovno društvo Gornja Radgona. Njen prvi mentor je bil Mirko Rajnar. Naslednja njena mentorica je bila Saša Bezjak in ta izkušnja je bil njen prvi odmik od realizma – odprejo se vrata v nepregledne širjave brez predpisanega horizonta – v prostor svobode in odgovornosti. Njena tretja mentorica je bila Aleksandra Fekonja, kjer je Metka začela razvijati bolj psihološke teme.

V njenem domačem depoju se najdejo tudi slikarska platna s čisto realističnimi motivi, ki imajo različna vsebinska ozadja – normalno, saj je umetnica raziskovala vse oblike izražanja in to zelo dobro.

Ampak pravo moč in veličino začutimo ob vpogledu v njena abstraktna dela. Dela, ki so nastajala daleč stran od mentorjev, kolegov in tako ali drugače raznih sugestij. V popolni intimi. »Slikanje je intimna zadeva«, je pravilno povzela Metka sama.

V čudoviti samoti, v praznem prostoru pred belim platnom se rojevajo oblike, strogo geometrijske, nekatere poteze pa tudi premišljeno organske. In barvne ploskve tvorijo nove prostore. Lahko jih gledamo kot dovršene oblikovne kompozicije ali kot večplastne psihološke prostore. Metkine slike imajo sposobnost, da vzdražijo gledalca na več različnih načinov.

Metka Tropenauer ima za sabo številne razstave, tudi mednarodne in je prejemnica številnih priznanj in nagrad na državnem nivoju.

V njenih delih se odraža do skrajnosti dovršeno zavedanje barvne kompozicije. Na trenutke se zdi, da so se slike samoumevno naslikale kar same. In nekako je to tudi res. Metka slika bolj, ko ne slika. Slika takrat, ko razmišlja. Slika, ko si dovoli ujeti – doživeti – občutiti določene sence, občutja, spomine… in ti se nenehno spreminjajo in tvorijo nove kompozicije in te nove kompozicije spreminjajo nas same. Vsak dan. Do konca dni.
 
Kdaj  je zanjo slika končana? Avtorica odgovori, kot da gre za najbolj naravno stvar na svetu: »Enostavno začutim, ko je končana. Brez cincanja. Kot pri šahu«.

Akad. slik. Aleksandra Fekonja

Odprtje slikarske razstave Metke Tropenauer: Ploskev in barva v prostoru

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih