logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

OSREDNJA OBČINSKA PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

07.02.2021

"Kultura zajema celoten spekter človeškega doživljanja in ravnanja" je zapisal naš akademik dr. Anton Trstenjak. 

Posebne okoliščine, ki jih je ustvarila epidemija, zahtevajo krepko mero fleksibilnosti v našem doživljanju in nenehno prilagajanje našega ravnanja, kar nas navaja k odkrivanju novih načinov in osvajanju sodobnih veščin za doseganje rešitev. Zavod KULTPROTUR je sredi januarja povabil vse domače ustvarjalce in poustvarjalce na področju kulture, da sodelujejo pri pripravi spletne obeležitve slovenskega kulturnega praznika 2021. Odziv je potrdil dejstvo, da kultura za zaprtimi vrati vsekakor ne spi, temveč je še kako dejavna in povezovalna. Zbrane posnetke in slikovni material smo sestavili in oblikovali v ta poseben praznični kolaž, posvečen kulturi. 

V spletnem video kolažu za počastitev Prešernovega dne se s svojimi prispevki predstavljajo najrazličnejše organizacije in posamezniki. Društvo Art klub 7 je poleg slikarske razstave v galeriji Doma kulture z likovnimi elementi poskrbelo tudi za praznično oblikovanje odra v dvorani Doma kulture, iz katere občinstvo prek spleta nagovarja župan Stanislav Rojko. Po himni v spletni izvedbi Pomurskega tamburaškega orkestra v nadaljevanju spremljamo bogato paleto lokalne kulture v vsej njeni raznolikosti in pestrosti vsebin:

Aneja Šoštarič, ki obiskuje 2. letnik Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru nam zapoje Schubertovo Smeh in jok. Glasbena zasedba Darkmen, ki jo sestavljata Darko Horvat in Karmen Mlinarič Horvat, v svoji najnovejši pesmi Prazno mesto lovi odmeve aktualnega družbenega stanja. Umetniški par Dominique in Milena Marija Reščič predstavljata dialog poezije in kiparstva. Svoja literarna dela so prispevale članice društva Tenzin Mojca Muhič (pesem Utopični socialist), Irena Čarnjev (kratki utrinek Kultura) in Jožica Borovič (pesmi Prešeren in Pride čas), njihov član Jože Grabar iz doma starejših občanov pa je dodal aktualni likovni kolaž. Učenec Glasbene šole Gornja Radgona, Žiga Lah po mentorstvom Goran Ribića v video posnetku na kitari izvaja skladbo Emilia Pujola z naslovom El Abejorro.  Nadobudni filmski ustvarjalec Jakob Vogrinec predstavlja filmček Izidor čofota. Zaposlene v Javnem zavodu Knjižnica Gornja Radgona nam berejo Prešernove Magistrale. Spomin je naslov skladbe, ki jo izvajajo člani ponarodele tamburaške skupine pri Kulturnem društvu Peter Dajnko Črešnjevci. Uveljavljena glasbena umetnica madagaskarskih korenin, Malala Tina Rakoto Serban, sodeluje z uspavanko Tsy ho very. Iz prazne gledališke dvorane slišimo tudi pesem Iskalka avtorice Marije Šedivy. Mlada radgonska pesnica Nika Škof nam je prebrala svoji izvrstni pesmi z naslovom Skorja starega kruha in Reka. Učenki Osnovne šole dr. Antona Trstenjaka Negova odlično interpretirata Prešernovo pesem Čevljar. Učitelji iste šole pa moderno različico Povodnega moža izpod hudomušnega peresa Rozmana Roze. V praznični kolaž se vključujejo tudi učenci podružnične šole dr. Janka Šlebingerja, ki z BUM palicami izvajajo pesem Abraham ma sedem sinov. Poznan mlad radgonski literarni ustvarjalec Rok Kodba nam predstavi svoj Kokošji pantum. Pisateljica Samanta Hadžić Žavski iz Celja nam prebere svojo kratko zgodbo z naslovom Reinkarnacija. Tjan Šoštarič, ki študira kontrabas na MUK – Glasbeni in umetniški zasebni univerzi na Dunaju, nam s sestro Anejo izvede priredbo slovenske popevke Dan ljubezni. Varovanci in zaposleni v Varstveno delovnem centru Gornja Radgona nas prijetno presenetijo s prepletom besedila in podob z naslovom Moja duša živi v ustvarjalnosti. Iz zasebne glasbene šole Maestro v kolažu sodeluje kar 5 glasbenikov v 3 video posnetkih: učenka Jana Urbanič z učiteljico Doris Šegula zaigrata slovensko ljudsko Mrzel veter tebe žene. Učenka petja Kiara Katalinič iz 2. razreda pod mentorstvom prof. Nine Dominko krasno zapoje slovensko popevko Moja dežela. Jan Kolar pa nam na klavirju zaigra še 1. stavek Haydnove Sonatine v G-duru. Ravelovo skladbo Piece en forme de Habanera odigrata mladi profesorici glasbe Aleksandra Škrilec (flavta) in Danaja Habjanič (kitara).

V video kolažu vabimo občinstvo, da si ogleda spletno predstavitev likovne razstave z naslovom Normalni ljudje, v kateri 9 članov društva Art klub 7 (Petra Bajić, Eva Črepnjak, Aleksandra Fekonja, Urška Fridau, Emil Holc, Jan Majstorović, Metka Tropenauer, Marina Vuk in Ivica Vukan) razstavlja 61 portretov različnih velikosti. Sama razstava bo odprta virtualno, bo pa v galeriji Doma kulture Gornja Radgona za individualne obiskovalce na ogled še ves februar. 

Občinstvo tudi obveščamo, da je zopet odprt muzej Špital. V kolikor bodo ukrepi to dopuščali, bo muzej Špital odprt v ponedeljek, 8. februarja med 12. in 16. uro. Ogled  muzeja je možen v skladu z veljavnimi navodili NIJZ, saj odgovorno skrbimo za varnost obiskovalcev in zaposlenih. Vstop bo na praznični dan prost.

Vabimo vas, da si to posebno obeležitev slovenskega kulturnega praznika v občini Gornja Radgona ogledate na povezavi KULTPROTURov dogodek: POVEZAVA, in sicer bo ogled možen od nedelje, 7. 2. 2021, od 18. ure naprej.

 

 

 

OSREDNJA OBČINSKA PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih