logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

Petkov poetični večer: MATIC AČKO

10.06.2022

Petkov poetični večer: Matic Ačko
Muzej Špital, 10. 6. ob 18.00


Petkov poetični večer bo tokrat potekal v znamenju SLAM POEZIJE. O tem kaj, zakaj in kako slam je, bo Nika Škof govorila z Maticem Ačkom - pesnikom, performerjem in vsestranskim ustvarjalcem, ki se s slamovsko poezijo resneje ukvarja od leta 2017. Matic je dvakratni slovenski pod-prvak v slam poeziji in državni prvak leta 2021. Na evropskem prvenstvu iz slam poezije je osvojil 6. mesto in se s tem uvrstil na svetovno prvenstvo.

Deluje kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor prireja mesečne večere slam poezije z naslovom »Ožuljeni jezik«. Njegova poezija je bila objavljena v literarnih revijah, med drugim v Apokalipsi in Mentorju, kjer je bil lani objavljen tudi obsežnejši intervju ob osvojitvi naslova državnega slam prvaka. Nekaj pesmi lahko preberemo na spletnem portalu mladE-objave portala MKC črka, bile pa so izbrane tudi za dve pesniški ontologiji Layerjeve hiše v Kranju: »Zadnja vaja« (okoljevarstvena poezije) ter »Reke« (poezija povezana z rekami). Leta 2020 je sodeloval v uveljavljeni akciji MKC-ja »Poezija na mestnih ulicah«.

Poleg poezije občasno piše tudi kratko prozo, kritike in tekste za uglasbljene skladbe. Trikrat je nastopil na festivalu Kantovanje s svojimi avtorskimi skladbami, letos pa je na spletu izdal tudi svoj prvi avtorski singel »Morje«.

 

** Petkove poetične večere omogočata Zavod Kultprotur in JSKD OI GR.

Petkov poetični večer: MATIC AČKO

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih