+386 (0)2 564 89 07

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

PETKOV POETIČNI VEČER: NELA POBERŽNIK

13.01.2023
PETKOV POETIČNI VEČER: NELA POBERŽNIK

Nela Poberžnik, gostja tokratnega petkovega poetičnega večera, o svojem umetniškem izrazu in raziskovanju: »skupna je židka, intimna psihedelija, ki pogosto zavzema obliko skozi kolaž, portret ali oboje in ki z absurdističnimi trenutki in z željo po surovi iskrenosti odseva sodobno (ne)stanje.«

Nela surovo iskreno o poeziji in vizualni umetnosti v petek, 13. 1. 2023, ob 18.00 v prostorih Muzeja Špital. Pridite po dobro mero brezpogojnosti v besedi in sliki iz zbirke ZRKLOZOB (2022). Z gostjo se bo pogovarjala Nika Škof.

Nela Poberžnik (1994) je diplomirana literarna komparativistka in študentka Akademije za vizualne umetnosti (AVA). Deluje kot pesnica in vizualna umetnica v spektru različnih medijev, kot so fotografija, video, risba in slikarstvo. Pri založbi Črna skrinjica je izšel njen prvenec z naslovom Zrklozob. V knjigi predstavi tako svojo poezijo kot kolaže. Nelina poezija je bila objavljena v literarnih revijah (Litru jezika, Novem zvonu, zdajšnji Nebulae, Odsevanjih) in različnih antologijah; nedavno v antologiji Bog si ga drka na nas, naslovljeni po verzu iz njene pesmi. 2021 se je uvrstila v polfinale Pesniškega turnirja. Redno sodeluje s pesniškima kolektivoma Ignor in Pêro Sŕce ter ju opremlja z ilustracijami in video projekcijami.

Uvrstila med zmagovalce razpisa Fundacije Ulay (2021). Razstavljala je v Galeriji Škuc in Media Nox (v okviru projekta Pre_več), na mednarodnem festivalu sodobnega kolaža Kaos v Kranju, v galeriji Raum AU (na prvi koroški paradi v Slovenj Gradcu) in na Fotovizijah v Rotundi SNG Nova Gorica. Njen video Stekl(en)ina je bil predvajan na Kino Otoku. V mariborskem Lutkovnem gledališču je postavila video instalacijo Deklica, v sodelovanju z Uršo Majcen. Ilustrirala je tudi prvenec Hane Meško, Astro pop.

 

*Petkove poetične večere omogočata JSKD OI GR in Zavod Kultprotur.
PETKOV POETIČNI VEČER: NELA POBERŽNIK

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih