logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

Petkov poetični večer: PINO POGRAJC

16.12.2022
Pino Pograjc, tokratni gost Petkovega poetičnega večera, je pred kratkim, na 38. Slovenskem knjižnem sejmu, za pesniško zbirko Trgetanje prejel nagrado za najboljši knjižni prvenec.

Trgetanje bo v pogovoru z Niko Škof predstavil v petek, 16. 12. 2022, ob 19.00 v prostorih Muzeja Špital v Gornji Radgoni.

Tokrat bo z nami tudi Dejan Koban, glavni in odgovorni urednik Zbirke Črna skrinjica založbe Literarno društvo IA, pri kateri je izšel Pinov prvenec. Dejan Koban pomembno sooblikuje slovenski poetični prostor, med drugim je ustanovitelj neformalne umetniške zadruge Ignor in pesnik, ki rad premika navidezne meje.

Pino Pograjc, rojen leta 1997, študira anglistiko in primerjalno književnost na magistrski stopnji na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot najstnik je na tekmovanjih v slam poeziji Pest besed v Mladinskem centru Kotlovnica prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal. Leta 2016 je prišel v finale vseslovenskega tekmovanja v slam poeziji. Med drugim je nastopal na pesniških dogodkih Ignor, Mavrične rime, Večer LGBT+ poezije in proze, Psevdonoč knjige (s pesniško skupino Psevdopoeti) in na branjih ob svetovnem dnevu poezije. Objavlja v zinih in revijah Nebulae, Besedoholik, Liter jezika, Literarna krpanka, Dialogi, Zamenjave, Vpogled, Monstruma, Englist in Avatar. Je del antologije Srca v igri in srednješolske antologije Mimobežnice. Leta 2021 je v kategoriji angleških haikujev zmagal na natečaju Študentskega društva Ikkyu, v kategoriji poezije na natečaju II. Kamniške svetilke, ki ga prireja Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, in v kategoriji poezije na natečaju »Skupaj: upor, podpora, celjenje!«, ki ga je priredil Mladinski kulturni center Maribor. Leta 2018 je igral v predstavi Dogodek v mestu Gogi, ki jo je režiral Benjamin Zajc, od 2020 do 2022 je pisal literarne kritike in prispevke za spletno platformo Stigma, leta 2021 je en semester preživel na študijski izmenjavi na St. Mary's College of Maryland v ZDA, leta 2022 je pri natečaju Rdeča nit sodeloval kot del žirije in istega leta postal del selekcijske žirije za Festival LGBT Filma v Ljubljani. Njegov pesniški mentor je Brane Mozetič, čigar delavnice obiskuje, odkar je končal dodiplomski študij komparativistike z diplomsko nalogo Vloga družbene angažiranosti v poeziji Braneta Mozetiča. Leta 2022 je Črna skrinjica je izdala njegov pesniški prvenec Trgetanje na predlog urednika Dejana Kobana.

 

**Petkove poetične večere omogočata Zavod Kultprotur in JSKD OI GR.
Petkov poetični večer: PINO POGRAJC

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih