logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

Petkov poetični večer: TOM VEBER

14.04.2023
V svoji drugi pesniški zbirki Do tu sega gozd (2021), se Tom Veber med drugim sprašuje, ali bi v drugem jeziku ljubil drugače, kaj je dovolj za srečo, kako rasti v nove začetke, česa ni moč razložiti v jeziku ljudi in kakšno bi bilo preprosto življenje. Sprehaja se od hrepenenja do besa, od slasti do prezira, od človeka do skupnosti, od središča do roba gozda in to ob vseh urah v dnevu. Pesmi segajo od intimno izpovednih do družbeno angažiranih; vse pa izhajajo iz konkretne družbene realnosti, v kateri ne moremo zaobiti vprašanj, s katerimi si prizadevamo reševati zagonetke sobivanja.
 
V petek, 14. 4. 2023, ob 18.00 bo v Muzeju Špital Tom Veber, ob pogovoru z Niko Škof, bral svojo poezijo.

Tom Veber je pesnik, performer, vizualni umetnik, urednik in kulturni producent. Poezijo objavlja v literarnih revijah Sodobnost, Poetikon, Dialogi, Mentor, Literatura, Apokalipsa in Rast. Sodeluje na pesniških slamih in s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne gostuje po Sloveniji, z njo je med drugim nastopil tudi na festivalih Trnfest in Poleti v NUK. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019, 2022 in zmagal na MKC-jevem natečaju »Ali govoriš emojščino« , na natečaju Naj pesem 2020 v sklopu festivala Dnevi poezije in vina in na natečaju za najboljšo kratko zgodbo revije Spirala v letu 2022. Njegove pesmi so bile objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Rusiji in na Kitajskem, nekaj njegovih pesmi je bilo objavljenih tudi v nemški antologiji Mein Schwules Auge, kjer se s svojimi deli predstavljajo gejevski literati in umetniki iz celega sveta. Izdal je pesniško zbirko Točka preloma (2019). V letu 2019 je postavil pet razstav kjer se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije. V letu 2020 je bil del plakatne akcije Moč besede, v katerem so bodrilne verze različnih pesnic_kov razstavili po Mariboru. Uredil je antologijo pesniške skupine Psevdopoeti, Milimeter in pol in izbor del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev Srca v igri. V letih 2018, 2020 in 2021, 2022 je v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in projekta Maribor skozi rožnata očala organiziral literarne večere z naslovom Mlada slovenska LGBTQ+ literatura. Je prejemnik JAK-ove štipendije za perspektivnega ustvarjalca na področju literature (2019, 2020, 2021). Njegova druga pesniška zbirka Do tu sega gozd, je v letu 2021 izšla pri založbi ŠKUC-Lambda.
Petkov poetični večer: TOM VEBER

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih