logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Muzej Špital novice

Predavanje Aleša Zelenka: Rupnikova linija in boj za Gornjo Radgono 1941

11.04.2024
Rupnikova linija oziroma Rupnikova črta je sistem utrdb, ki jih je v obdobju pred drugo svetovno vojno pričela graditi Kraljevina Jugoslavija. Ime je dobila po jugoslovanskem generalu Leonu Rupniku. Rupnikovo linijo običajno povezujemo s sistemom utrdb, zgrajenih na Rapalski meji, manj pa je znano, da ostanke Rupnikove linije najdemo tudi v Gornji Radgoni. Kje in katere nam na predstavitvi knjige Rupnikova linija – boj za severno fronto: Nastanek in gradnja 1938–1940 in predavanju Rupnikova linija in boj za Gornjo Radgono zaupa kar njen avtor, Aleš Zelenko.

Prijazno vabljeni v Špital v četrtek, 11. aprila 2024, ob 18. uri. Vstop prost.

O knjigi in avtorju

Knjiga Rupnikova linija: Boj za severno fronto avtorja Aleša Zelenka temeljito predstavlja, ter postavlja v zgodovinski okvir, Rupnikovo linijo, sistem utrdb nastalih tik pred drugo svetovno vojno na severni meji takratne Kraljevine Jugoslavije. V knjigi je predstavljen zgodovinski okvir nastanka te obrambne črte, kakor tudi primerjava z utrdbami ostalih evropskih držav, ter potek gradnje. Knjigo dopolnjuje neprecenljiva zbirka slikovnega gradiva - fotografije in načrti - ki ga je avtor zbral skozi dolga leta raziskav.

***
"Zgodba obrambne linije je predstavljena celovito od začetka načrtovanja do njene izgradnje in dejanskega (ne)delovanja. Z več letnim raziskovalnim delom in načrtnim pregledom stanja na terenu je odkril in dokumentiral vse po sedmih desetletjih še ohranjene bunkerje na omenjeni liniji in jih predstavil v luči vojaške zgodovine. Bralcu na zanimiv način približa razmere in vzdušje v jugoslovanski vojski ter razgrne številne podrobnosti takratnih dogodkov ob gradnji obrambne linije in aprilske vojne leta 1941."
— dr. Karla Oder

"Kot zgodovinarja me preseneča, da za raziskovanje Rupnikove linije nista pokazali zanimanja že JLA po drugi svetovni vojni, niti Slovenska vojska po letu 1991, saj gre vendar za zanimiv in pomemben del naše vojaške zgodovine. Z monografijo »Rupnikova linija – boj za severno fronto«, ki bo dobila pomembno mesto v slovenskem vojaškem zgodovinopisju, je del tega dolga poravnan, zato gre avtorju za njegov trud (izjemno veliko je bilo terenskega dela!) in vztrajnost vso priznanje."
— dr. Marjan Žnidarič

***
Aleš Zelenko je rojen 26. 7. 1974 v Mariboru. Po izobrazbi je politolog – obramboslovec, diplomiral je leta 1998. Od leta 2000 je zaposlen v Slovenski vojski na različnih dolžnostih, med drugim v pehotnih, protioklepnih, oklepnih, mehaniziranih in mehaniziranih enotah, kot kustos za oborožitev v Vojaškem muzeju Slovenske vojske ter učitelj oborožitve v Centru vojaških šol Slovenske vojske. Njegova priljubljena prostočasna dejavnost je proučevanje vojaške zgodovine s poudarkom na fortifikaciji in težiščem na Rupnikovi liniji. Z omenjeno tematiko se ukvarja od leta 1999, v tem času je intenzivno raziskoval celotno območje Slovenije, s poudarkom na Štajerski, Koroški in Gorenjski. Obiskal je skoraj vse kraje na omenjenih območjih, se pogovarjal z okrog 1000 domačini in identificiral okrog 600 različnih utrjenih objektov. V sklopu raziskovanja je za primerjavo fortifikacij pri nas in drugje po Evropi bil na ogledu utrjenih črt v Franciji, Italiji, Nemčiji, na Češkem, Slovaškem, Hrvaškem in Poljskem, ter tudi v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji.

Aleš Zelenko je avtor večih prispevkov na temo Rupnikove linije.
Predavanje Aleša Zelenka: Rupnikova linija in boj za Gornjo Radgono 1941

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih