logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV KNJIGE DDR. IVANA RIHTARIČA: KRIŽEV POT IZSELITVE DRUŽINE HAJNŽIČ IZ NEGOVE 1946-1947

25.11.2022
Predstavitev znanstvene monografije oz. knjige o nasilnem izgonu družine in njeni štirinajstmesečni odisejadi bo posebej zahtevna zaradi pretresljivih spominov očeta omenjene družine Hajnžič in okoli 250 dokumentov, ki bodo prvič objavljeni v tej knjigi.

Človeška hudobija, nevoščljivost in podtikanja laži od domačinov v Negovi so Hajnžičevo družino, kot se izkazalo na sodnem procesu poleti 1948 proti dvema Negovčanoma, poslala neupravičeno in brez  sodbe na pot negotovosti. Osebne stiske Hajnžičevih na tej poti in smrt najstarejše hčerke so globoko zarezale v duše in srca te družine, ki je bila slovensko zavedna in še danes njeni potomci ponosno izpričujejo svoje slovenske korenine na Koroškem v Avstriji.

Knjiga ne želi odpirati starih ran ne pri Hajnžičevih in v Negovi, želi le prikazati takratni čas in vso podlost nekaterih posameznikov, ki pa so bili kmalu po izselitvi družine  razkrinkani in strogo  kaznovani.  

Vabljeni na predavanje in predstavitev knjige ddr. Ivana Rihtariča z naslovom Križev pot izselitve družine Hajnžič iz Negove 1946-1947, ki bo v petek, 25. 11. 2022, ob 18. uri na gradu Negova.

Vstop prost!
PREDAVANJE IN PREDSTAVITEV KNJIGE DDR. IVANA RIHTARIČA: KRIŽEV POT IZSELITVE DRUŽINE HAJNŽIČ IZ NEGOVE 1946-1947

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih