+386 (0)2 564 89 07

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

Predstavitev projekta Natura Mura in projekcija filma Divja Slovenija

01.04.2022

PROJEKT OBNOVITEV MOKROTNIH HABITATOV OB MURI - NATURA MURA

Zavod RS za varstvo narave je v sodelovanju z Ministrstvom RS za okolje in prostor ter s projektnimi partnerji Direkcijo RS za vode, Zavodom za gozdove Slovenije, Slovenskimi državnimi gozdovi, Občino Velika Polana in Razvojnim centrom Murska Sobota marca 2020 začel z izvajanjem projekta Natura Mura, ki bo trajal do decembra 2023. Projekt v vrednosti 4,6 milijona EUR je financiran iz programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014-2020 iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije, iz sredstev namenjenih doseganju ciljev Nature 2000. Aktivnosti projekta se izvajajo vzdolž celotnega slovenskega toka reke Mure.
Osrednji cilj projekta Natura Mura je obnova vodnih, gozdnih in travniških življenjskih okolij ob reki Muri, ki se varujejo v okviru mreže Natura 2000. Pri oblikovanju projekta so aktivno sodelovale tudi lokalne skupnosti iz pomurske regije, vključno z večino pomurskih občin. Aktivnosti projekta so neposredno namenjene doseganju ciljev Nature 2000, posredno pa so zasnovane na način, da prispevajo k širši ekološki obnovi poplavnega pasu Mure. Izvedba projekta je pomemben korak k doseganju ciljev trajnostnega razvoja UNESCO Biosfernega območja Mura.


DIVJA SLOVENIJA

Matej Vranič / Slovenija / 2021 / 83 min / slovenščina /
Režija Matej Vranič, scenarij Marjan Žiberna, Matej Vranič, montaža Matej Vranič, fotografija Matej Vranič, glasba Leon Firšt, distribucija FIVIA – Vojnik

V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet. Odkrivamo tudi skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Priča smo tudi posamičnim interakcijam med ljudmi in živalmi. Skozi 83-minutni film se odstirajo osupljive podrobnosti iz živalskega sveta, združene v privlačne in nevsiljivo poučne zgodbe, ki jih odlikujejo zanimivi posnetki. Predstavljenih je več kot 50 živalskih vrst, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel – prehranjevanje oz. lov, dvorjenje, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče. Pri vrstah, ki jih videvamo pogosteje, so predstavljene njihove manj znane posebnosti.

Dogodek bo potekal v dvorani Doma kulture Gornja Radgona
Vstopnina 4€

Vstopnice v predprodaji že na voljo v vašem TIC Gornja Radgona, na dan dogodka pa še na blagajni Doma kulture Gornja Radgona, ki se odpira uro pred prireditvijo.
---------------------------------------------
Prireditev bo potekala ob upoštevanju navodil NIJZ. Hvala za razumevanje! Prikaži manj

Predstavitev projekta Natura Mura in projekcija filma Divja Slovenija

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih