+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

PROJEKCIJA FILMA VIDETI EL AAIÚN IN FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

11.09.2020
Letos mineva 45. leto od kar so bila globoko v Sahari, na skrajnem zahodu Alžirije, tik ob meji z Marokom, Zahodno Saharo in Mavretanijo postavljena begunska taborišča Sahravijev. Sahraviji so ljudstvo Zahodne Sahare, ki ji v času dekolonizacije afriške celine ni bilo usojeno postati neodvisna država. Danes dve tretjini njihovega ozemlja zaseda Maroko. Taborišča so se spremenila v naselja, poimenovana po mestih v Zahodni Sahari. Eden od njih se imenuje El Aaiún.
Novembra 2017 in maja 2018 je sahravijska begunska naselja obiskala slovenska filmska ekipa pod vodstvom režiserja in idejnega vodje projekta Erika Valenčiča. V obeh odpravah sta sodelovala fotograf Arne Hodalič in fotografinja Katja Bidovec. Namen projekta je bil dokumentirati navidez večno isto, vsakdanje življenje Sahravijcev, ki že desetletja životarijo v kletki mrtvega časa in njihova pričevanja zbrati v obliki dolgih, poglobljenih intervjujev. Skupina je zbrane intervjuje objavila v obliki dokumentarnega filma in fotografske knjige z istim naslovom – Videti El Aaiún. Film in knjiga je predstavila podrobna pričevanja sahravijskih beguncev, tako tistih, ki so odigrali pomembnejše vloge v boju za svobodo, kot tistih ki so predvsem in zgolj civilne žrtve vojne ter okupacije. Osebne pripovedi razkrivajo kolektivno usodo Sahravijcev, ki jo kot ljudstvo brez domovine doživljajo zadnja štiri desetletja in pol.

//O avtorju//

Erik Valenčič je dolgoletni novinar, publicist in dokumentarist, ki v svojih delih skozi vidike posameznih ljudstev razkriva kompleksnost Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Do zdaj je naredil tri dokumentarne oddaje oz. filme, v katerih v ospredje postavlja določen narod: Palestince, Kurde in Asirce.

//O razstavi - povzetek//

Fotografa in fotoreporterja Arne Hodalič in Katja Bidovec sta se pred nekaj leti lotila fotografiranja ljudstev, ki so se zaradi različnih vzrokov znašli na robu izumrtja. Izhodiščna zamisel je bila fotografirati ljudi v prenosnem studiu, ki omogoča osvetlitev studijske kakovosti. V zahtevnih razmerah sta fotografirala na težko dostopnih območjih Etiopije, Indije, Namibije in nazadnje še na osvobojenem ozemlju Zahodne Sahare.

Otvoritev fotografske razstave: 11. september, avla Kulturnega doma Gornja Radgona, ob 18.00 uri.

Projekcija filma: 11. september, Trg svobode (pred Mladinskim centrom) Gornja Radgona, ob 19.00 uri.

Po projekciji sledi kratek razgovor z ustvarjalci.

Pobirajo se prostovoljni prispevki.

Vabljeni!


POSEBNO OBVESTILO:

Glede na stanje s COVID-19 vse obiskovalce prosimo, da vzdržujejo primerno medsebojno razdaljo, upoštevajo trenutno veljavne preventivne ukrepe ter da se dogodka udeležijo samo pod pogojem, da so popolnoma zdravi.

Sedišča bodo na voljo na predpisani medsebojni razdalji. O morebitnih spremembah bomo obveščali sproti, navodila pa bodo podana tudi na sami lokaciji dogodka.
PROJEKCIJA FILMA VIDETI EL AAIÚN IN FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih