logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

RADGONSKA VELIKONOČNICA 2021

01.04.2021

Ob bližajočih se praznikih smo v zavodu Kultprotur ponovno pripravili nekaj razvedrilnih in poučnih vsebin, ki jih bomo med 1. in 3. 4. 2021 delili po spletu:

VELIKONOČNA KRESOVANJA V LISJAKOVI STRUGI

v četrtek, 1. 4. 2021 ob 9. uri obujamo spomine na mnoga velikonočna kresovanja z Vladom Drvaričem iz Ribiške družine Gornja Radgona na FB @Kultprotur

NAŠ DOMAČI VELIKONOČNI KRUH
v petek, 2. 4. 2021 ob 9. uri dopoldan spletni prikaz priprave velikonočnega kruha z Društvom podeželskih žena Gornja Radgona in etnologinjo Jelko Pšajd iz Pomurskega muzeja.
Praznična obredja predstavljajo v sleherni kulturi in družbeni tradiciji pomemben segment.  V številnih kulturah je že od nekdaj igral pomembno vlogo pri verskih obredih in praznikih prav kruh.
Velikonočni kruh pogosto pečejo v simboličnih oblikah in ima na velikonočni mizi ob potici enako pomembno mesto.
Tokrat je zavod Kultprotur Gornja Radgona idejno in vsebinsko zasnoval in posnel posebno spletno predstavitev o  pripravi domačega velikonočnega kruha.
K izvedbi smo povabili prizadevne članice Društva podeželskih žena Gornja Radgona, ki nam bodo razkrile sestavine in postopek za pripravo mehkega, dišečega velikonočnega kruha. Etnologinja Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota pa nam bo ob tem spregovorila o simbolih, ljudskih običajih in kulinaričnih posebnostih velike noči na Slovenskem.
S praznovanjem velike noči povezane šege in navade  namreč iz roda v rod ohranjajo tudi tovrstno bogato nesnovno dediščino.
Poskusite svoj velikonočni kruh letos na ta način pripraviti tudi vi.

BARVANJE PIRHOV MALO DRUGAČE
v soboto 3. 4. 2021 ob 9. uri spletni prikaz 3 različnih tehnik poslikave pirhov z Dano Štrucelj iz Likovnega društva Gornja Radgona.

VILA EKSENA IŠČE VELIKONOČNEGA ZAJČKA
v soboto 3. 4. 2021 ob 18. uri bo pripravil Mladinski center Gornja Radgona, ki deluje v sklopu zavoda Kultprotur, posebej zabavno spletno interaktivno predstavo za otroke.
 

RADGONSKA VELIKONOČNICA 2021

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih