logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

RADGONSKI VEČER V LJUBLJANI

05.03.2014
Saša Bezjak se na Ljubljanskem gradu predstavlja s prostorsko postavitvijo vizualnih del Odkrivanje intime v Kazematah. Ob odprtju razstave pripravlja spremljevalni dogodek z naslovom Radgonski večer v Ljubljani. Tudi tu bo avtorica združila različne umetniške zvrsti – likovno in besedno. Zamislila si ga je performativno, kot nekakšen literarno-bralni večer, v katerem je združila več ustvarjalcev iz Slovenskih goric, Prlekije in Haloz. Umetnica je raziskovala delo ustvarjalcev s tega območja, pritegnilo pa jo je življenje in ustvarjanje le nekaterih …
 
Vera Simonič Blumenau (1881, Dunaj–1973, Ptuj) je obiskovala Ažbetovo slikarsko šolo v Münchnu. Nekaj časa je živela v Gornji Radgoni, kjer je tudi pokopana. Umetnico so navdihnila njena pisma, ki jih je iz Münchna pisala domačim. Tudi med prebiranjem pesmi Edvarda Kocbeka (1904, Sveti Jurij ob Ščavnici–1981, Ljubljana) je začutila ustvarjalčevo stisko. Vsakemu od njiju je posvetila po en kip.
 
Na večer odprtja razstave, ki predstavlja likovni del dogodka, bo odlomke Verinih pisem interpretiral igralec Boris Ostan (1960, Murska Sobota).  
 
Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona bo pogostil navzoče s priboljški iz popotne torbe  zeliščarke Apolonije.
 
Občinstvo bodo nagovorili predstavniki ustanov, ki so omogočili dogodek: mag. Norma Bale, direktorica Kultprotura in predsednik uprave  Ustanove akademika dr. Antona Trstenjaka, dr. Henrik Gjerkeš.
 
O delih Saše Bezjak bo spregovoril kustus razstave Denis Volk in avtorica sama.
 
Dogodek ob odprtju je v celoti zasnovan na razkrivanju intime. Vse umetnine – likovne in besedne – so namreč intimna dela, s katerimi se avtorji razgaljajo. Táko je tudi osebno pismo in interpretacija.
 
Umetnica Saša Bezjak se je rodila leta 1971 v Mariboru. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom akademskega kiparja Darka Golije, leta 2001 pa tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesoric Metke Krašovec in dr. Nadje Zgonik. Leta 2009 je pri profesorju Luju Vodopivcu končala še magistrski študij iz kiparstva. Pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle. Živi v Gornji Radgoni.
 
Odkrivanje intime
 
Razstava Odkrivanje intime je za prostor, ki je navdihnil avtorico, novonastala prostorska instalacija. Umetnica si ob ljudski pesmi v izvedbi Monike Bezjak želi obiskovalcem na čim bolj intimen način predstaviti likovna dela, zato razstavni prostor razmeji s svojimi vezeninami in v te manjše prostore postavi kipe. Z vstopom v galerijo, ki je javni prostor, obiskovalec vstopi v umetničino 0intimno območje.
 
Radgonski večer v Ljubljani in predstavitev umetnice so podprli Kultprotur iz Gornje Radgone, Ustanova akademika dr. Antona Trstenjaka, Galerija Methansova hiša iz Slovenskih goric in JSKD Območna izpostava Gornja Radgona
RADGONSKI VEČER V LJUBLJANI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih