logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

RADGONSKO POLETJE: Ana Pupedan + NEA boi nula

18.08.2023
Ana Pupedan - predstavitev

Glasbeno ustvarjanje skupine Ana Pupedan bi lahko opredelili kot mešanico različnih glasbenih stilov, ki skupni imenovalec najdejo v rokerskih vodah. K slikovitosti njihove glasbe velik delež pridodajo besedila, katerih temeljna značilnost je luciden pogled na svet, življenje in družbeno dogajanje. Besedila so povečini v slovenščini, velikokrat začinjena s pristnim pivškim narečjem, kar poudarja pripadnost in vpetost muzikantov v lokalno okolje v katerem ustvarjajo svoj glasbeni milje.

Lani novembra so pupedanci praznovali 30 let delovanja v nespremenjeni zasedbi, kar je na slovenski glasbeni sceni prej izjema kot pravilo. Ano Pupedan že tri desetletja tvorijo Boštjan Požar na kitari, Simon Avsec na vokalu in violini, Peter Žnidaršič na bas kitari in Marko Doles za bobni. Glavni koncertni dogodek praznovanja se je zgodil 12. novembra v športni dvorani Skala v Pivki. Prireditev na kateri so se Ani Pupedan na odru pridružil Rudi Bučar, Goran Šalamon (Demolition Group), Tina Marinšek (ex Tabu), Marko in Mirko Vuksanovič (Avtomobili), Drago Mislej Mef, Gojimir Lešnjak Gojc, Zoran Čalić (Big Foot Mama, Majke), David Kovšca Buda (Elvis Jackson), Jure Počkaj, Meta Fajdiga, David Šuligoj, Pivo in Čevapi in Miha Brajniki, je obiskalo ogromno število njihovih pristašev in skupaj z gosti so soustvarili nepozaben večer nabit z emocijami in nepozabnimi glasbenimi točkami. Koncert je posnela ekipa slovenskega programa televizijske hiše RAI iz Trsta in najverjetneje bo zadevo moč kmalu videti tudi v okviru programa nacionalne televizije.

 

Leto 2022 je bilo za Ano Pupedan v vseh pogledih nadvse plodno. V mesecu oktobru je izšel peti studijski album z dvanajstimi svežimi skladbami, ki nosi naslov Naši v kantini. Material za ploščo je bil posnet spomladi 2022 v studiu JORK Dekani pod producentsko paličico Jadrana Ogrina legendarnega basista številnih pionirskih zasedb rocka kot so Kameleoni, September, Karamela, Halo…. Velik del zaslug pri snemanju in produkciji gre tudi Gabrijelu Ogrinu, ki skupaj z Jadranom vodi dekanski studio.

Prvi single iz novega albuma Življena čaše je naletel na precej pozitiven odziv na kar nekaj radijskih postajah. Med drugim je postal Pesem tedna na Radiu Koper in Popevka tedna na Valu 202.

11. marca letos bo zasedba končno dočakali tudi svojo prvo LP ploščo. V vinilni obliki bo izšel že prej omenjeni zadnji album Naši v kantini. V letošnjem letu poleg tega načrtujejo tudi izdajo vinilke na kateri bo izbor najboljših komadov iz njihove tridesetletne kariere. Lani so svojo glasbo končno ponudili tudi na vseh mogočih pretočnih platformah na spletu in se na ta način končno soočili tudi s sodobnimi načini poslušanja glasbe, posredovanja, prodaje glasbe. Tako je zdaj njihovemu ustvarjanju moč prisluhniti in si ga pretočiti prek BandCamp, Spotify, Apple music, Deezer, You Tube…

 

V zadnjih treh desetletjih je Ana Pupedan dodobra prekrižarili Slovenijo in odigrali krepko preko 1500 koncertov. Večkrat so gostovali v tujini in obiskali ZDA, Dansko, Belgijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo, Ukrajino Bolgarijo in Bosno in Hercegovino. Lani so gostovali v Sarajevu, kjer so 24. junija obeležili Dan državnosti in nastopili na koncertni prireditvi, ki jo je organiziralo veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu. Naslednji dan pa nastopili v legendarnem sarajevskem klubu AG.

 

Ana Pupedan je skozi celotno obdobje delovanja nagnjena k raznim transformacijam in se pojavlja pod različnimi imeni. Najbolj poznan odvod v etno vode se imenuje Ante Upedanten Banda, v tej zasedbi isti člani igrajo na bolj ljudska glasbila kot so violina, tamburaška berda, akustična kitara (melodija tista s palmo) in boben obešen čez ramo. Sicer se v zadnjih letih v tej frakciji redkeje pojavljajo, saj prvenstveno stremijo k ustvarjanju in izvajanju lastne avtorske glasbe. Ana Pupedan nastopa tudi v akustični verziji na koncertih pa se kdaj pa kdaj prelevi v vokalno zasedbo Anademski Pupevski Pulpet in zapoje A capella.

 

Tako kot so pestre raznorazne frakcije v katerih se pojavlja je pestra tudi njihova glasba, ki se ne sramuje mešanja in vključevanja različnih glasbenih stilov, ki enkrat bolj, drugič manj zaznamujejo njihov prepoznaven glasbeni izraz. Pupedanci so najbrž ravno zaradi vplivov močne alternativne scene 90h let izoblikovali svoj glasbeni stil in pomešali duh tistega časa v lasten izraz s katerim še danes razveseljujejo in zabavajo publiko različnih generacij, saj na njihove koncerte prihaja generacijsko nehomogena publika, ki ni specifično vezana na samo en glasbeni stil.

Do sedaj so izdali pet studijskih albumov, enega v živo ta je bil posnet na koncertu ob 15. obletnici in leta 2017 prav tako v živo posnet dvojni album Besnih pesmi skupaj z legendo slovenske kantavtorske scene Janijem Kovačičem. Večina skladb za Besne pesmi je bila posneta v Ajdovščini v Dvorani prve slovenske vlade.

Več o nastopih in njihovem delovanj lahko izveste na njihovem FB profilu in FB strani Ana Pupedan, ker je trenutno njihova spletna stran v prestrukturiranju.

https://www.facebook.com/anapupedan

https://www.facebook.com/profile.php?id=647421985

 

Kontakt: Marko Doles 041629089 anapupedan@gmail.com

 

Diskografija:

 

Anje Pupedanju (1995 KŠOPP, ponatis 1998, Vinilmanija) Ante prupagandni balar (1998, Vinilmanija) Brez naslova (2001, samozaložba)

 

Na domači brjači (2010, ZARŠ)

 

Dobrodelni koncert ob 15. obletnici (2012 samozaložba) CD/DVD

 

Jani Kovačič in Ana Pupedan – Besne pesmi (2017 ZARŠ, ZKP RTV SLO, Radio Koper) dvojni CD

 

Naši u kantini (2022 samozaložba) CD/LP

 

 

Članki:

https://www.mladina.si/220246/ana-pupedan-nasi-u-kantini/

https://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/ana-pupedan-nasi-u-kantini

https://www.dnevnik.si/1043002411

https://www.delo.si/nedelo/ana-pupedan-brhka-tridesetletnica/

 

 

 

 

 

Video: @anapupedanofficial

https://www.youtube.com/channel/UC7LuxDsk_Xi0GLU4LnRcVXQ

 

Prispevek Slovenski magazin RTVSLO:

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174927726?s=tv

 

 

Spletne platforme:

https://anapupedan.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/anapupedan

https://www.facebook.com/profile.php?id=647421985

https://music.apple.com/si/artist/ana-pupedan/343432604

https://open.spotify.com/artist/6MqUmjVPr3RBNbvFJLL6oz?autoplay=true

https://www.deezer.com/us/artist/1056471?autoplay=true

https://music.youtube.com/channel/UCiAGdMYEwwUypa5fhKidAzA
RADGONSKO POLETJE: Ana Pupedan + NEA boi nula

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih