+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

RADGONSKO POLETJE: JANI KOVAČIČ + PAKNAP

14.08.2020
Jani Kovačič že od vsega začetka piše poetične štorije o ljudeh in cinične posmehljivke ter vsakdanje spevne pesmi, a hkrati tudi zahtevne zvočne slike. Aforističen stil, ironični silogizmi in otroška naivnost krasijo besedila. Mestni ljudski pevec, izumitelj, raziskovalec človeških duš in nesmrtni individualec. Silno občuduje človeško neumnost: Neumnost je vsemu kralj! Pravi antiheroj, pristaš novega humanizma in solidarnosti, privrženec bratstva in različnosti ter lagodnega življenja. Slava je nepotrebno breme, ki dela stvari predvidljive.

V KUD-u Franceta Prešerna predstavljal svoje nove pesmi v ciklih Pi(j)ano Bar (1993/2003) in Akkustik teArter (2004-13). Postal je komot in ne izdaja plošč ne tu ne tam. Ostanejo vam le nastopi – deliriji enkratnosti in spominske bombe. V programu Pijano bar je ob osamosvojitvi s Tolovajskimi baladami (1993) napovedal privatiziranje v vseh oblikah, a ob vstopu v Evropo je že leto prej v Bulvar Bankrotu (2003) napovedal izgubo identitete in prazno pogoltnost. Slovo od XX. stoletja je zapeto na Baladah s ceste I. in II. (1999/2002) Program Akkustik teArter se začne s Postbožični psalmi – Velika ladja psalmov, ki so napovedali “nove čase” post-biblično-mitičnih razsežnosti. Jazz je postal globalni etno in v Jazzitettah (2006) ustvarja nov tip urbanega jazza. Študijski nastop s premiernimi izvedbami stare srednjeveška glasbe trubadurjev Od trubadurjev (2007) je razkrival delce tega obdobja v slovenskih deželah. Zanimiv nastop (2008) s skupino mladih glasbenikov Slovenia United uglasbljuje ljudske motive. Vendar so Jazzitette glasba XXI. stoletja, zato je so tudi najvišji domet programa Akkustik teArter-a. L.2009 je izdal knjigo KNJIGA in pripravil koncert Prastarih pesmi. Za 2010 je pripravil nastop Dizel Slavček & Godba na dihala z žepno pihalno godbo s pesmimi za na koncerte, fešte in ulice. Izšla je tudi dolgo pričakovana CD plošča z Big Bandom RTV Slovenija Cerberus Hotel – Jazzitette. Za 2011 se zbir pesmi korozije globalne družbe imenuje Bureau sombre / Temačni biro. V knjigi kratkih zgodb Socialitete ino štorijali je veliko orimanih in neorimanih izbranih dogodb in naukov postindustrijske dobe. V letu 2012 z Big Bandom RTV Slovenija izvedejo program Silikonski časi – Jazzitette2 iz programa Akkustik teArter-ja, kar je nov dosežek NUJ (Novega Urbanega Jazza). Za 2013 je pripravil Besne pesmi, spevne prigodnice za vsakdanjo vstajniško rabo. Z Vito Mavrič sta izdala Pesmi in šlagerje izzapora (2015). 2016 je izšla plošča z Big Bandom Silikonski časi - Jazzitette2. V 2017 je izšel dvojni CD Besne pesmi z Ano Pupedan. Vrnitev v folkoro in klube. Prav tako je izšla pri založbi Sanje knjiga pesmi Agencija za človeške vire in resurse. V sklopu Blejskega festivala sta s harmonikašem Klemnom Lebnom predstavila Blejski misal (2018). V jeseni 2019 so predstavili program Ženskih štorij z Medeo Novak in Nežo Pajek Arambašić ter Likom Dobnikarjem. Posneli so in upajo na izdajo CD-ja.

In v opomin program pesmi taboriščnikov iz nacističnih kacetov z naslovom Orfej iz pekla – za enega izvajalca. CD s knjigo so izdali letos pri ZKP RTV Slovenija. Tokrat bi bilo večino programa iz Karantenskih pesmi in iz pesmi po ljudskega obrazcih Pesmi ljubezni in obupa.

Prisluh: https://www.youtube.com/watch?v=36zAybTxEpc&list=PL3o5QTyk_toVc0Gepl4mf-nunb_dpyTO8PAKNAP:
Supporting Act
Strain

------------------------------------------------------------------------------------------
Supporting Act so rock zasedba s pridihom nu-metala in grunga, ki so z delovanjem pričeli leta 2013. Zasedbo od samega začetka sestavljajo štirje člani Igor - vokal in kitara, Marko - kitara in vokal, Matjaž - bas, Jure - bobni. Trenutno pripravljajo predvsem avtorske komade; v letu 2018 sta bila izdana dva singla s pripadajočimi videi - "Friend" in "Sue". Band se giblje v alter-rock vodah, ki občasno bežno spominjajo tudi na post-rock/metal.

Prisluh: https://youtu.be/op82ZYckyNQ

------------------------------------------------------------------------------------------
Strain so nadvse perspektivni domačini, po stilu in duši southern hard rockerji, ki so nastali takoj po tem, ko so nabriti fantje na podlagi predhodnih projektov ugotovili, da igranje coverjev ni pravi način. Ostalo je zgodovina. Pred kratkim so izdali prvi single »You and I«, ki napoveduje prihajajoči EP poimenovan »Road of Rock«.

Prisluh: https://www.youtube.com/watch?v=pe-IeC0eGJo


Vstop prost. Vabljeni!


POSEBNO OBVESTILO:

Glede na stanje s COVID-19 vse obiskovalce prosimo, da vzdržujejo primerno medsebojno razdaljo, upoštevajo trenutno veljavne preventivne ukrepe ter da se dogodka udeležijo samo pod pogojem, da so popolnoma zdravi.

Sedišča bodo na voljo na predpisani medsebojni razdalji. O morebitnih spremembah bomo obveščali sproti, navodila pa bodo podana tudi na sami lokaciji dogodka.
RADGONSKO POLETJE: JANI KOVAČIČ + PAKNAP

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih