+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

MCGR novice

RADGONSKO POLETJE: ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT

27.08.2021
ŽPZ Kombinat je bil ustanovljen na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Pred občinstvom je zbor prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.

Namen in poslanstvo zbora je – kot pravijo same - z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi.

Na njihovi spletni strani so zapisale še: »Združeni smo v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamemo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi.

Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega.

Nismo bili v hosti, nikoli nismo bili lačni, nikdar nam ni bilo treba niti pomisliti, da bi svoja življenja polagali na žrtvenik ideologij in odkar pomnimo, lahko govorimo v svojem jeziku.

Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.«

Prisluh:

https://www.youtube.com/watch?v=l1gM75E933w&list=PLHFzXuI8z1AVS6nDfM43d2pJifgRDaCvF&ab_channel=Luksuzprodukcija

https://www.youtube.com/watch?v=hpvqHGWyCyE&list=PLHFzXuI8z1AVS6nDfM43d2pJifgRDaCvF&index=10&ab_channel=Luksuzprodukcija

https://www.youtube.com/watch?v=DfXEfJ2-f3g&list=PLHFzXuI8z1AVS6nDfM43d2pJifgRDaCvF&index=16&ab_channel=Luksuzprodukcija

 


Vstop prost. Vabljeni!
---------------------------------------------
Po odloku vlade se prireditev lahko udeležijo vsi, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli ali cepljeni ali testirani). Hvala za razumevanje!
RADGONSKO POLETJE: ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih