+386 (0)2 564 89 07

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

Razstava JUDOVSKA ZGODOVINA MARIBORA

08.09.2022

Na gradu Negova bo v četrtek, 8. septembra 2022, ob 11. uri odprtje potujoče razstave Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, z naslovom Judovska zgodovina Maribora. 

Najzgodnejše omembe judovske prisotnosti v Mariboru segajo v pozno 13. stoletje. Judje so se naselili v posebni judovski četrti v jugovzhodnem predelu srednjeveškega Maribora. Ukvarjali so se s trgovino in posojilnimi posli. Ob koncu 15. stoletja so mesto morali zapustiti, za njimi pa se je ohranila srednjeveška sinagoga, v kateri danes deluje javni zavod Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Center je ob dvajsetletnici svojega delovanja pripravil dokumentarno razstavo, na kateri s pomočjo izbranega slikovnega gradiva predstavlja judovsko zgodovino Maribora od naselitve Judov v mestu, njihovo življenje in odhod ob koncu 15. stoletja, ponovno naselitev Judov pred približno 150 leti, njihovo sooblikovanje gospodarskega in kulturnega razvoja mesta med obema svetovnima vojnama, usodo mariborskih Judov med holokavstom in njihovo zapuščino po njem. Avtor razstave je Boris Hajdinjak.

Vljudno vabljeni!

Razstava JUDOVSKA ZGODOVINA MARIBORA

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih