+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

EVROPSKI DAN JUDOVSKE KULTURE 2018

09.09.2018

Ob Evropskih dnevih judovske kulture vas v nedeljo, 9. 9. 2018, ob 11. uri vabimo na odprtje gostujoče fotografske razstave Judaha Passowa Škotski Judje: identiteta, pripadnost in prihodnost.

Judje živijo na Škotskem vsaj od 17. stoletja naprej; sprva so prihajali posamezno in v dvoje, da bi študirali na znanih škotskih univerzah, v 19. in v 20. stoletju, ko je bilo življenje Judov v vzhodni Evropi zaradi preganjanja vse bolj nevarno, pa jih je bilo vedno več.

Judovska skupnost je ohranjala svojo posebno tradicijo, hkrati pa se je ponašala s tem, kako hitro se je vključila v škotsko družbo. Ustanovljene verske, izobraževalne in dobrodelne ustanove so bile izraz skupne samozavesti – in zaupanja v Škotsko. Judje so prispeli v deželo brez zgodovine antisemitizma, ki bi ga odobravala država, kar je za Evropo edinstveno. Kmalu so Judje postali največja nekrščanska manjšina, klan Mojzesovske vere, dodane v mozaik Škotske. Sinovi in hčere škotske judovske skupnosti so dali pomembne prispevke na svojih področjih, in sicer kot znanstveniki in zdravniki, sodniki in poslanci, umetniki in pisatelji – ter kot kmetje in gozdarji, izdelovalci kiltov in proizvajalci viskija! Skupnost, ki na svojem višku nikoli ni štela več kot 16.000 pripadnikov, je majhna, vendar velika po duhu, z razvejanimi dejavnostmi, zaradi katerih se mnogokrat zdi večja. Judje so prišli na Škotsko iskat zatočišče – a so našli dom. (Michael Mail)

Razstavo bo na ogled do konca oktobra 2018 v času odpiralnih ur gradu Negova (od četrtka do nedelje med 10. in 17. uro). Prijazno vabljeni!

 

Več informacij poiščite v brošuri Škotski Judje.

EVROPSKI DAN JUDOVSKE KULTURE 2018

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih