+386 (0)2 564 82 40

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

TAKTILNI DIALOG

06.07.2018

Pogovor dveh umetnic v kamnu lahko dojemamo v raznih dimenzijah. Prva je subtilna, emocionalna, čustvena, druga izkustvena, ustvarjalna, metjejska, tretja materialna, bazična, elementarna, četrta simbolna, raziskovalna, metafizična.
Kot geometrijska pravila urejajo vesolje, čistost in vsestranskost oblik aludira na realnost v njenih mnogoterostih, ki povezujejo svetovne kulture in sestavljajo civilizacijo v soglasju različnosti, fizičnem in duhovnem, snovnem in filozofskem, občutenem in zaznavnem.
Odnosi med materiali in formami odpirajo dialoške prostore, v katere umetnici vnašata lastni poetiki, ki samostojno in skupaj postavljata vprašanja, katerih odgovori so tako v edinstvenosti njunih umetnin kot v načinih naših interpretacij, ki jih izjemna dela vzpodbudijo.

Eileen MacDonagh se je rodila leta 1956 v kraju Geevagh na Irskem in od leta 1980 dela kot kiparka. Diplomirala je kiparstvo na Šoli za umetnost Sligo in pridobila certifikat umetnostnih učiteljev s Šole umetnosti in oblikovanja Limerick. Leta 2004 je bila izvoljena v Aosdáno, irsko organizacijo umetnic in umetnikov za edinstven prispevek umetnosti. Razstavljala je na Irskem in v tujini, njena dela so vključena v mnoge zbirke in postavljena v javnih prostorih.

Bojana Križanec, rojena leta 1973 v Celju, je diplomirala iz kiparstva na Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart v Ljubljani / Akademiji za umetnost Univerze Nova Gorica.
Predstavljala se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, od Evrope do Kitajske in za svoje delo – kipe, instalacije in performanse – prejela razne nagrade in priznanja.

Razstava bo na ogled v odpiralnem času gradu Negova do 20. oktobra 2018.

TAKTILNI DIALOG

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih