logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

ZGODBE O ODHAJANJU

03.12.2021

Od 3. decembra 2021 do 3. januarja 2022 vas vabimo v galerijo radgonskega Doma kulture na ogled samostojne fotografske razstave Dejana Kokola z naslovom Zgodbe o odhajanju.

Izrazni fotograf Dejan Kokol, KMF FZS, EFIAP/b,  rojen leta 1982, profesor nemškega jezika in sociologije, je ravnatelj na OŠ Gornja Radgona.

Od leta 2005 je fotografija postala pomemben del njegovega življenja. Na tem področju se veliko samostojno izobražuje in preizkuša v različnih fotografskih smereh in tehnikah. Priljubljeni motivi so popotna in ulična fotografija, krajina in portreti, predvsem v črno-beli tehniki. Svoj hobi je združil s poklicno profesijo in tako je leta 2009 ustanovil fotografski krožek FOTOGROŠ, kjer kot mentor svoje znanje in ljubiteljstvo do fotografije uspešno prenaša na učence. Od leta 2014 je član fotokluba Proportio divina iz Gornje Radgone.

Do sedaj je imel tri samostojne razstave, na več kot 145. skupinskih razstavah v več kot 30. državah sveta pa je imel že več kot 650 sprejetih fotografij na razstave. Za svoje fotografije je prejel več kot 90 nagrad in diplom. Njegova fotografija „V neznano – Into unknown“ je leta 2014 postala najuspešnejši posnetek FZS, sam pa je postal drugi najuspešnejši razstavljavec tega leta. Za svoje fotografske dosežke mu je Fotografska zveza Slovenije leta 2016 podelila naziv Kandidat za mojstra fotografije (KMF) in Mednarodna fotografska zveza (FIAP) leta 2020 naziv EFIAP/b.

ZGODBE O ODHAJANJU predstavljajo opus fotografij, ki so nastale v zadnjem obdobju avtorjevega ustvarjanja. Razstavljene fotografije so mozaik uličnih fotografij s premišljenim konceptom upoštevanja fotografskih prvin. Upodabljajo preplet elementov urbanega okolja in v njem človeka ter na minimalističen in subtilen način izražajo njuno sobivanje. Prevladujejo fotografije v črno-beli tehniki z izrazitimi vodilnimi linijami in geometrijskimi elementi.

Zgodbe o odhajanju razstirajo poglede na večplastna odhajanja človeka, v dobesednem in prenesenem pomenu, ki pa imajo v jedru nekaj skupnega. Včasih je treba ujeti pravi trenutek za prihod na pravo mesto, ki mu sledi še pravi trenutek za odhod. Veselje ob prihodu lahko zamenja žalost ob odhodu, vse, kar zaznamuje skupni čas, pa tudi zaradi zapisanih podob, ostane. Zgodbe o odhajanju lahko preberemo na nešteto načinov, tudi tako, da je odhajanje lahko popolnoma preprosto odhajanje iz neke točke. Prav tako pa je odhajanje lahko tudi dolga pot, preplet trenutkov, ki jih soustvarjajo prihodi, stkane vezi in odnosi, ki samo odhajajo, a nikoli ne odidejo.

Odprtje razstave bo 3. 12. 2021 ob 17. uri.

Razstava bo na ogled v uradnem času zavoda Kultprotur.

Vabljeni!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po odloku vlade se prireditev lahko udeležijo vsi, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli ali cepljeni ali testirani). Dogodek bo potekal ob upoštevanju navodil NIJZ. Hvala za razumevanje!

 

 

Vabilo

ZGODBE O ODHAJANJU

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih