logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Grad Negova novice

Zoran Kolarić: MIMOIDOČI

15.07.2021

V drugem ciklusu razstav FOTOGRAD NEGOVA 2021 se nam predstavlja tudi hrvaški avtor Zoran Kolarić z razstavo fotografij, ki nosi naslov Mimoidoči.

Čakovčan Zoran Kolarić, rojen leta 1971, po izobrazbi računalniški programer, je član Fotokluba Čakovec, Fotokluba Klik iz Svete Nedjelje ter Fotokluba Zagreb. Že od malih nog je predan umetniškemu ustvarjanju, saj je v osnovnošolskih letih izdeloval ilustracije in risal stripe, v srednješolskih letih pa izdeloval plakate, risal karikature in portrete. S fotografijo se intenzivneje ukvarja zadnjih 10 let, ustvarja pa jo z različnimi fotoaparati (analognimi, kompaktnimi, …). Pri svojem ustvarjanju se sproti izpopolnjuje in udeležuje fotografskih srečanj, delavnic in druženj. Fotografijo razume kot vizualno poezijo in sredstvo boljšega razumevanja sveta, življenja, podrobnosti, motivov, spoznavanja ljudi ter samega sebe. Velik poudarek daje vsebini, spremljevalni zgodbi in čustvih. Pri svojem ustvarjanju se osredotoča na ulično in dokumentarno fotografijo, ukvarja pa se tudi s področji portretne, koncertne, plesne in modne fotografije. Tudi v prostem času se kulturno udejstvuje, saj se udeležuje različnih koncertov, gledaliških in filmskih predstav, bere knjige in potuje po svetu. Ob fotografskem delu deluje tudi na področju popularizacije fotografije širšim množicam, saj piše članke o fotografiji za spletni portal Fotokluba Čakovec, deluje kot žirant na fotografskih salonih ter vodi in mentorira na delavnicah ulične fotografije. O njegovem umetniškem ustvarjanju pričajo številne nagrade z več kot 100 mednarodnih in domačih fotografskih razstav, salonov in delavnic, saj je svoje fotografije razstavljal v 40 državah sveta na več kot 80 fotografskih salonih in razstavah, nagrajene pa so bile več kot 50-krat. Je tudi akreditiran z umetniškim fotografskim nazivom EFIAP.

Razstava Mimoidoči je razstava, pri kateri gre za cikel 30 črno-belih fotografij, nastalih v času Kolarićevih obiskov številnih evropskih mest, kot so Lizbona, Rimini, Istanbul, Pula, Subotica, San Marino, Šibenik, Zagreb in Praga. Tematsko jih povezuje avtorjeva želja po interpretaciji odnosa med človekom in prostorom. Namesto živopisanosti, ki je praviloma prisotna na fotografijah in razglednicah mest, so Kolarićeve fotografije značilno minimalistične. Človeške figure mimoidočih Kolarić poskuša ujeti pred kulise spominskih stavb ali v svobodi narave, pri čemer poudarja krhkost enega v primerjavi s stabilnostjo in trajnostjo drugega. Izrazito geometričnost in ritmičnost kompozicij avtor dopolnjuje s strogo monokromijo, ki dodatno poudarja atemporalnost. Osredotoča se na dragocenost vsakega trenutka, ki v igri svetlobe in sence, človeka in prostora, prinaša nekaj novega. V upodobljenih mimoidočih se lahko prepozna vsakdo izmed nas s svojimi človeškimi skrbmi, upanji, radosti in trenutki, ki tvorijo življenje.

 

 

Zoran Kolarić: MIMOIDOČI

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih